keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Sadon jalostusta syksyn alkaessa

Aamulämpötilat ovat pudonneet alle kymmenen asteen. Ei voi välttyä ajatukselta, että kesä loppui ja syksy alkoi, vaikka allakan mukaan näin ei oikeastaan ihan vielä pitäisi olla. No, onhan tänään jo syyskuu - ehkä ilmat eivät ihan väärässä ole. Kun lämpötila oli viikkokausia yli kolmenkymmenen asteen, moni varmaan siunaili ja pyyteli sään haltijoilta viileämpää ilmaa. Rukoukset on nyt sitten kuultu. On kaksikymmentä astetta viileämpää ja kylmempää kuin "normaalisti" tähän vuodenaikaan. Saas nähdä käykö samoin kuin viime syksynä, että eka hallayö vierailee palstoillamme jo aikaisin syyskuussa, mutta sen jälkeen alkaa taas pitkä, lämmin syksykausi.
Sadonkorjuu jatkuu nyt hedelmistä. Omenat alkavat jo joukolla putoilla puista. Niistä olen laatinut omenasosetta talvella puuronpäällysteenä käytettäväksi.

Soseen laatiminen käy tehokkaasti seuraavalla tavalla: Mehumaijallinen omppuja höyrystymään noin puoleksi tunniksi. Tippunut mehun alku yhdistetään soseeseen, joka tehdään sosemyllyn keskikarkealla siivilällä, johon jäävät kannat, osa kuorista ja siemenkodat ja siemenet. Myllyn voi ostaa mistä tahansa hyvin varustetusta ruokakaupasta. Lisätään runsaasti sokeria ja sose on valmis. Jos sokeria on tarpeeksi, säilyy tuote kellarissakin, mutta ainakin pakastettuna.
Mehun puristaminenkin täytyy taas aloittaa, että ehtii syyskuun aikana saada muutaman kymmenen pulloa pakkaseen.
Ylimäärätomaatit jalostin keitoksi ja pakastin sen mitä ei jaksettu syödä. Keiton reseptin kalastin internetistä. En kuitenkaan vielä ole tyytyväinen, maku jäi vähän turhan teräväksi. Kokeiluja täytyy jatkaa.

Kesäkurpitsoista tehtiin keittoa, johon lisättiin runsaasti sitruunamelissaa, purjoa ja tuorejuustoa - hirmuhyvää!
Luumut ovat myös kypsyneet. Soseen saa valmistettua seuraavasti: Suurin taloudesta löytyvä kattila täytetään luumuilla ja lisätään tilkka vettä. Keitetään kunnes osa luumuista alkaa kuoriutua ja liemi vapautua. Keitos otetaan toisiin astioihin. Liemi kaadetaan siivilän kautta takaisin kattilaan. Jäljellejääneitä "sattumia" lisätään muutama kauhallinen kerrallaan siivilään, kattilan päälle, ja pyöritetään suurella kauhalla, kunnes jäljellä ovat melkein vain luumunkivet, jotka heitetään kompostiin. Keitetään noin 15 minuuttia, jonka jälkeen nostetaan jäähtymään ja lisätään reilusti hillosokeria. Purkitetaan ja annetaan jäähtyä yön yli ennen pakastamista. Kun talvella ottaa näitä sulamaan jääkaappiin (huom. ei sulatusta mikrossa!) saa oivallista marmeladia vaikka keksin päälle.
Kaupungin työntekijä oli siistimässä kuusiaitaamme eilen. Kertoi, että oli jäänyt väliin maaliskuussa, jolloin leikattiin, kuten tavallisesti, mutta korkeat lumipenkat estivät kylkien leikkaamisen. Se tehtiin nyt moottorikäyttöisellä käsikoneella. Siistiä tuli, aita kuin juuri parturista tullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti