torstai 16. syyskuuta 2010

Salaojien kunnostus?

Eilen oli Jalavapolulla kaupungin työporukka korjaamassa salaojaputkistoa. Asiasta oli yhdistys varoittanut noin paria viikkoa ennen ainakin Lehmuspolun ja Mäntypolun "risteyksen" ilmoitustaululla.

Jututin kaivinkonemiehiä työstä. Tukos oli paikannettu Eerolan kärsäautolla Jalavapolku 203:n kohdalle. Salaoja kaivettiin siitä kohti auki ja tiiliputket korvattiin muovisella salaojaputkella muutaman metrin matkalta. Tiiliputkissa ei niitä poistettaessa havaittu mitään tukoksia (enää?). Ne näyttivät lähes uusilta samon kuin niiden alla oleva lauta, jolle ne on 40-luvulla aseteltu. Noin syvällä maaperässä puu ei lahoa. Korjatun salaojan vetoa testattiin laittamalla vettä Jalavapolku 198 kohdalla olevaan salaojakaivoon. Vesi kulki nyt ilman vaikeuksia Jalavapolku 204 kohdalla olevaan kaivoon. Eli korjaus onnistui.
Mutta viime mainitusta kaivosta vesi ei poistu kunnolla. Eli alempana, viimeistään Vaahterapolulla kerhotalolle päin, on seuraava paha tukos. Eli tämä nyt tehty korjaus ei välttämättä hyödytä mitään, koska jo seuraava kaivo padottaa veden, eikä ylempikään putki silloin vedä kunnolla.
Kaikki kunnia sille henkilölle, joka sai aikaan sen, että edes yhdestä kohtaa salaojaa korjattiin, mutta miksei yhdistys saanut kaupunkia korjaamaan saman tien koko verkkoa? Missä olivat salaojatoimikuntamme kartoitustyön tulokset havaituista tukoksista? Työporukalla ei ollut niistä mitään tietoa. Eikä myöskään yhdistyksen yhteyshenkilöistä, edes puheenjohtajasta.
En tiedä miksi asiat menivät näin pahasti pieleen, mutta toivonpa, ettei näin jatkossa tapahtuisi, vaan korjaukseen suhtauduttaisiin tosissaan.
Salaojat ovat tärkeitä alueemme maaperän pitämisessä kohtuullisen kuivana ja vakaana. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että kevättulvat ja rankat syyssateet liottavat savisen maaperän joka tapauksessa niin pahoin, etteivät toimivatkaan salaojat pysty estämään alavien ja tasaisten tonttien kellareita tulvimasta ja routavaurioita vahingoittamasta mökkien sokkeleita.
Näitä vaivoja on jokaisen mökkiläisen torjuattava parhaansa mukaan itse. Mutta niistä lisää toisessa kirjoituksessa.

1 kommentti:

  1. Salaojat ovat kyllä tärkeitä. Ehdottomasti kannattaa ne pitää kunnossa. Meillä ne kaivetaan nyt aivan lähiaikoina. Miten tämän kanssa lopulta kävi?

    VastaaPoista