tiistai 7. syyskuuta 2010

Tehoa jätehuoltoon

Lähestyvä talvikausi saa ajatukset välillä jo talveen ja talvimökkeilyn erityisjärjestelyihin. Nyt voi vielä käydä tuikkaamassa jätteensä molokkiin, mutta lokakuun puolenvälin jälkeen ne on mökiltä lähtisessä otettava mukaan. Seurauksena on ihmeellinen jätemäärän lasku: sen sijaan, että sekajätettä syntyisi iso muovikassillinen päivässä, sitä tuleekin vain pikkupussillinen viikonlopussa perajantai-illasta sunnuntai-iltaan. Tämä johtuu siitä, että kaikki mikä voidaan poltetaan takassa, kaikki kompostoituva menee talousjätekompostoriin ja kierrätettävät erikoiserät viedään niiden kerryttyä erikseen joko Pakilan tai oman asuinpaikan kierrätyspisteisiin.
Heräsin tänään roskapussia viedessäni huomaamaan, että sama toimintatapa on mahdollinen myös kesällä ja vielä kaikkien yhteiseksi hyödyksi ja säästöksi: Raotin energiajäteastian kantta ja aloin haalia roskapussistani sinne kaikkea sitä, mitä sinne kannessa olevan ohjeen mukaan saa laittaa: pakkausmateriaalit, muovit jne. Aikani harottuani huomasin seivovani siinä tyhjä roskapussi kädessä, joten laitoin senkin enrgiajäteastiaan - kalliimman sekajätteen molokkiin ei jäänyt mitään. Jos olisi ollut metallia tai lasia, olisi niillekin vierestä löytynyt oma astiansa. Sanomalehdille ja muulle paperille on omat astiansa.

Komposteja meillä on omalla tontilla useita ja keittiötalousjätteet menevät vaihtelevalla intensiteetillä niihin. Nyt kun omenoillekin oma lavansa, ei edes niillä tarvitse enää kiusata jätehuoltoamme viemällä niitä salaa molokkiin.

Ja kun haketuspaikkakin on auki nykyään melkein koko kesän ympäri, ei silppurin puutteessa tarvitse säilytellä oksia tontillaan, jos ei halua.

Kun poltettavan jätejakeen saa kesäaikana, kun lämmitykseen ei uuneja käytetä, enrgiajäteastiaan ja kun muuten kierrättää sen mitä on mahdollista, pitäisi molokin täyttymisen hidastua merkittävästi, ja, parhaassa tapauksessa, tyhjennysväliäkin voitaisiin harventaa. Täytyypä ottaa tavoitteeksi ainakin omien jätteiden tarkempi lajittelu heti ja vielä ensi kesänäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti