tiistai 31. elokuuta 2010

Rikollinen mielenlaatu

Olen useita kertoja kirjoittanut jätevesiasioista ja uudesta hajajätevesiasetuksesta sekä EU:n uusista määräyksistä (linkki). Kirjoittamalla olen yrittänyt tuoda sopua ja ymmärrystä näihin asioihin. Yksinkertaisesti sanottuna olen halunnut selvittää, että ensinnäkin on mahdollista ja toiseksi, miten on mahdollista, noudattaa uusia määräyksiä mökissä, jossa on "kaikki mukavuudet". Mukavuuksilla tarkoitan tässä yhteydessä sisään tulevaa ja poistuvaa vettä, suihkua, pesukonetta ja mahdollisesti saunaa ja ehkä jopa tiskikonetta (jota itselläni ei ole). Paitsi kirjoittamalla olen myös ihan käytännössä demonstroinut tätä mahdollisuutta tämän, vuonna 2014 lopullisesti voimaan tulevan, asetuksen noudattamiseen. Olen (kaivinkonetta ja maarakennusrfirmaa apuna käyttäen) rakentanut toimivan imeytyskentän sekä toteuttanut erottelevan kuivakäymälän, jonka erottelemat nesteet käsitellään tuon asetuksen ja Helsingin ympäristötoimiston vaatimalla tavalla.
En suinkaan halua esittää, että kaikkien pitäisi menetellä samalla tavalla. Jos joku haluaa hakea vetensä kannulla tontin nurkalle tulevasta vesijohdosta ja jättää sen suuremmat mukavuudet rakentamatta, on se minusta täysin hyväksyttävää ja moitteetonta käytöstä. Tällöin uusi asetus ei niin sanotusti "aiheuta toimenpiteitä".
Sen sijaan minusta ei ole hyväksyttävää, jos sanotaan, ja eri yhteyksissä suorastaan toitotetaan, että "jos jollakulla on nyt Pakilassa pesukone ja sauna ja tiskikone, niin se on suorastaan rikollista". Ensinnäkään se ei voi olla. Rikollinen on se, joka rikkoo lakia. Uusi asetus tulee voimaan kokonaisuudessaan vasta siirtymä-ajan jälkeen vuonna 2014. Missä rikos? Toiseksi on mahdollista noudattaa tuota asetusta jo nyt: kuka vain voi pyytää Helsingin kaupungin ympäristötoimistosta tarkastajan tutkimaan, noudattaako tontillaan toteutettu jäteveden käsittely uutta asetusta vai ei. Tuosta käynnistä saa, ilman kustannuksia, tarkastuskertomuksen. Näin olen menetellyt. Missä rikos?
Näissä asioissa on tärkeää edetä sovussa ja erilaisia tapoja kunnioittaen. Jotkut haluavat kunnioittaa edellisten sukupolvien työtä olemalla yhtä ahkera rakentelemalla mökilleen uusia mukavuuksia. Toiset katsovat, että menneisyyttä kunnioitetaan parhaiten pitäytymällä vanhaan, "museoimalla" mökki. Molemmat ovat hyväksyttäviä ja omista lähtökohdistaan ymmärrettäviä tapoja. Tärkeää olisi, että molemmat olisivat myös yleisesti, ja ennen kaikkea yhteisen yhdistyksemme hyväksymiä.
Jos toisia syytellään rikollisiksi, ja varsinkin jos, (huomatkaa tuo edellä oleva jos!) syyttelijällä vielä on mökillään suihku, tms. kahvipannua runsaammin vettä käyttävä rakennelma, mutta ei jäteveden käsittelymenetelmää (imeytyskenttää tms.), niin tuo asetelma rikkoo, vuoden 2014 alusta alkaen, voimassa olevaa asetusta. En silti väittäisi sitä rikokseksi, korkeintaan rikkomuksen mahdollisuudeksi. Mutta syyttelijän mielenlaadun vilpittömyyttä epäilisin.
Olkaamme siis mieluummin yhtä. Lyökäämme käsi kätehen ja auttakaamme niitä kanssapuutarhureitamme, jotka haluavat sen suihkunsa pitää omalla tontillaan, laatimaan uuden, asetuksen mukaisen käsittelyn jätevesilleen. Arvostakaamme siis sekä rakentajatyyppiä, joka rakentaa high-tech mökkiään yhä paremmaksi, että museaaliseen ratkaisuun päätynyttä luomumökkeilijää. Molemmat ovat arvokkaita ja molempia tarvitaan yhteisömme arvostettuina jäseninä.
Näin myös vältämme myös sen kauhukuvan, että riitainen yhdistyksemme ajettaisiin maanomistajakaupungin toimesta toteuttamaan uuden asetuksen vaatimuksia rakennuttamalla alueelle uudet vesi- ja viemäriputket. Siitä ei hyötyisi ympäristö eikä siirtolapuutarhamme. Ja lisäksi jokainen meistä köyhtyisi siinä muutaman tonnin ihan turhaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti