torstai 23. huhtikuuta 2015

Kevät ruiskutettu, multa tuli jo

Niin vain sain aikaiseksi viime sunnuntaina rusikuttaa ne omenapuut ja marjapensaat sekä vadelman kevätruiskutteella. Rapsiöljypohjaisella, jota saa litran 12 eurolla Kukkatalosta. Laitoin puoli desiä aina kahteen litraan vettä ja ruiskutin muutaman tällaisen ruiskullisen. Nyt ymmärrän, mistä tulee suositus harjata ne omenapuun rungot: eihän ruiskutuksesta voi olla ratkaisevaa hyötyä, jos rungot ovat sammalta ja kuoren koloja täynnä.
Nea Pakilasta, joka myös pitää blogia, soitti ja ilmoitti, että on saanut Kekkilästä kolme lavallista  uutta grobioottimultaa kokeiltavaksi. Mikäpäs siinä. Lupasin minäkin ottaa multaa kokeiluun. Kaksi asiaa tosin sai minut vähän epäröimään: Nea sitoi surutta mullan ilmaisen saannin bloggaamiseen ja toiseksi Kekkilän oma mainostaminen ei minusta ole, mainostamisen yleiseen tapaan, asiallista.
Voin tietysti olla turhan arka puolueettomasta ja kriittisestä kirjoittelustani, mutta en todellakaan halua ryhtyä Kekkilän mannekiiniksi. Aiemmin olen kirjoittanut toisen yhtiön, Biolanin, mustasta mullasta. Siihen minulla oli jotain kosketusta työni kautta. Sen takana olevia ideoita kun on testattu Luonnonvarakeskusksessa (ks. esim.).
Kekkilä mainostaa, että uudessa mullassa on hyödyllisiä mikrobeja. No, niin on jokaisessa kompostissakin. Ja siitähän ei kellään siirtolapuutarhaansa suositusten mukaan hoitavalla ole pulaa. Mullan koostumus on melkoisen perehtymisen takana (ks. esim.), jos haluaa ottaa kantaa yksittäisiin osatekijöihin, yksittäisistä mikrobeista puhumattakaan. Tällaisiä yksittäisiin mikrobeihin paneutuneita tutkimuksia on tehty paljon, mutta ne paneutuvat etupäässä juuriston kanssa symbiottisesti eläviin ns. mykorriza bakteerereihin (linkki, mychorriza puolestaan on sieni...). Yleisiä, kasviprobiootteihin liittyviä, juttuja on paljon, mutta niistä puuttuvat tarkemmat faktat ja sen myötä uskottavuus (esim. linkki).
Multaa on kuitenkin luvassa kokeiluun. Kokeillaan ja kerrotaan tuloksista - mutta kriittisesti ja totuudenmukaisesti.
Toivoo kanssapuutarhurinne ja bloggarinne ja toivottaa hyvää kohta koittavaa Vappua ja veden tuloa ja saunakauden alkua!!
Nähdään viimeistään saunan kevättalkoissa 2.5.2015 klo 10!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti