lauantai 2. elokuuta 2014

Juhlasauna

Pakilan saunan rakentaminen aloitettiin 1951 ja se valmistui ja otettiin käyttöön 1954. Jo 1953 oli ensimmäiset koelöylyt otettu, mutta virallinen käyttölupa saatiin 1954. Sauna toimi yhteisön keskuksena monella tavalla ennen kuin kerhotalo valmistui 70-luvun alussa. Aluksi kävijämäärät olivat noin 5000 vuodessa, mutta sitten, 30-vuotisen Itä-Pakilan Sauna OY:n historian päätyttyä, oli saunan lamakausi, jolloin kävijöitä oli vain noin 2000 vuodessa. Nyt ollan palattu noihion huippuvuosiin. Talkoovoimin on saatu elvytettyä sauna ja Pakilan saunakulttuuri huippuvoisen tasolle. Vuodesta tosieen 5000 saunojaa ja enemmänkin viihtyy lauteilla.
20 vuotta sitten saunan huopakaton tilalle tehty tiilikatto korvattiin peltikatolla ja vietettiin saunan 40-vuotisjuhlia pitämällä juhlasauna. Kymmenen vuotta sitten oli juhlasauna, jossa oli käytössä simmarit ja perheet kokonaisina mukana. Näin oli myös eilen 1.8.2014, kun saunan 60 vuotista taivalta juhlistettiin saunomalla yhdessä. AInakin Rane ja Hely olivat jo1994 mukana, tämän kirjoittaja muistaa hvyin 2004 juhlasekasaunan, jossa oli oikein kiva tunnelma.
Eilen oli kyllä tunnelma huipussaan, kun oli maisteltu makkaraa perunasalaatin kera ja nautittu boolimestari Kalevin oivaa juomaa ja löylyhuoneesta kajahti 35 ihmisen ja yli kolmen sukupolven voimalla saunan onnittelulaulu. Saunojat toivottelivat onnea ja menestystä saunallensa ja toivoivat, että vielä toisen 60 vuotta sauna seisoo ja toimii ja, kenties, joku pienimmistä saunojista on sitä juhlaa näkemässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti