maanantai 16. kesäkuuta 2014

Omenapäivä

Lauantaina oli Pakilan omenapäivä. Paikalle oli saatu puhumaan sekä marttojen että tutkimuksen edustaja. Marttojen edustaja Kirsi Mäkinen neuvoi perhosbaarien rakentelua - tuttua puuhaa nuoruuden perhosharrastuksesta; silloin vain pyydystimme perhoset näytteiksi kokoelmaamme, emmekä vain ruokkineet niitä...
Hilma Kinnanen MTT Piikkiön asemalta kertoi kotimaisista omenalajikkeista, niiden historiasta ja kasvatuksesta. Hän ollut tekemässä ns. nurkkapuuhanketta, jossa on etsitty kotimaisten lajikkeiden alkuperäistä emopuuta ja ainakin huvituksesta sellainen oli löydettykin. Puhetta vanhojen lajikkeiden arvosta ja vanhojen puiden hoitamisesta ja sitkeydestä oli paljon ja esimerkkejä lähes satavuotiaista pirteistä omenapuuvanhuksista tuli esiin.
Eniten juttua riitti kuitenkin kehrääjäkoista. Pakilassa ei ole ennen koettu moista invaasiota. Juuri nyt näyttää olevan "laskuvarjomiehien aika": toukat laskeutuvat siimojaan myöten joukolla maahan koteloitumaan. Inhaa saada moinen, sormenpaksuinen, kuhiseva toukkaköysi aamutervehdykseksi naamalleen.
Torjunnasta omenapäivässä puhuttiin eniten. Vesisuihkua voi käyttää, mutta nyt se on myöhäistä, kun toukat ovat jo valmiit koteloitumaan, niistä tulee aikuisia perhosia joka tapauksessa. Ne munivat entistä runsaamman vuosiluokan ensi vuotta varten. Kaupungin puutarhapuolelta on nyt kysytty tarjousta parafiiniliuoksella tehtävästä kevätruiskutuksesta - toivottavasti se on niin kohtullinen, että yhdistys voi sellaisen tilata. Tehokas torjunta edellyttäisi kyllä kukinta-aikaan vielä pari myrkkyruiskutusta esim. pyretriinillä, mutta sellainen ei luomuhenkisessä mummojoukossamme taida olla kovin suosittu ajatus...?
Keräsimme mökkiläisten tietoja omenapuulajikkeista rekisteriin, joka siis nyt saatiin alulle. Tietoja voi toimittaa edelleen. Myös tuntemattomien lajikkeiden tunnistamiseen palataan, joten tunnistuskuvia kannattaa taas ensi sysksynä ottaa: Kuva puusta, sen lehde(i)stä, omenasta, napa- ja kantapuolelta, sekä halkaistuna niin, että siemenkotien tähtikuvio ja maltoon liittyvät värit näkyvät.
En ehtinyt enää istuttamaan huvitus-omenapuuta kerhotalon luokse, kun piti lähteä saunalle lämmittäjien koulutustilaisuuten. Omenaporukkaa oli kuitenkin tarpeeksi ja siellä se puu näyttää olevan ja hienosti tuettuna ja painotettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti