maanantai 17. kesäkuuta 2013

Juhannusviikolla

Kesäkuu on edennyt jo Juhannusviikolle. Lämpöä on ollut niin paljon, että puutarhan aikataulut ovat edenneet puutarhuria nopeammin. Täältä ja tuolta on revitty vuohenputkea, joka on pääsemäisillään kukkimaan, kasvimaalle on sijoitettu siemeniä ja taimia, ja kaikki tuntuvat unohtuneen liian pitkäksi aikaa mökin ikkunalle. Marjapensaissa on raakileet, vadelmat kukkivat mehiläisparven ympäröiminä ja yhtäkkiä onkin jo viritettävä suojaverkkoa mansikoiden päälle, koska rastasperhe on jo useana aamuna yllätetty sieltä ja lopulta puutarhurikin huomaa punertavat marjat.
Näinhän sekä menee oto puutarhuria elämä. Ana tuntuu, että luonto yllättää ja jotain pääse tapahtumaan varkain, huomaamatta. Rikkaruohot ainakin yllättävät aina uudestaan elinvoimallaan: vastahan minä juuri tuon penkin kävin läpi jaetaan siinä on tuuhea vuohenputkimatto.
Yhdistyksemme piti eilen ylimääräisen kokouksen ainoana asianajaja käsitellä yhdistyksen kantaa kaavaluonnokseen. Johtokunta oli vääntänyt kokoomukselle kompromissiesityksen, joka sitten keskustelun jälkeen voitti noin nelinkertaiseksi äänten enemmistöllä. Olen johtokunnan jäsenenä
 Sitoutunut voittaneeseen kantaan. Siinä on monia yksityiskohtia, joista voisin olla eri mieltä, mutta vastaesityksen oli joka suhteessa huonompi. Siinä näet vastustettiin kaikkea, ihan kaikkea. Sellaisella kannanotoillaan olisi saatettu vaarantaa koko kaavaesityksen eteenpäin meno ja sekä olis todella huono asia. Kun kaava tulee hyväksytyksi, mökki,me ovat kaavassa mökkilaueelsi varatulla alueella ja muunlainenkäyttö vaatii ensin kaavan muuttamisen. Tämä on meille tärkein juttu ja yksityiskohdat ovat kuitenkin pienempiä murheita. Yhdistysten kantaa varmaan kuunnellaan johonkin määrään, mutta viime päätökset tekee kaupungin hallinto ja viime kädessä valtuusto, joten omia intressejään voi toivoa huomioon otettavaksi vain siinä määrin kuin ne ovat ns. Yleisen edunkin mukaisia. Uskon, että lopputulos tulee olemaan sellainen, jonka kanssa puutarhaneuvoja voi elää ja kehittyä.

6 kommenttia:

 1. Miksi edelleen tarvitsee jatkaa väärän tiedon jakamista ja turhaa jossittelua oman ympäristömme puolustajia vastaan? Vastaehdotuksessa kannatettiin Ärtin entisen koulukasvitarhan paikalle suunniteltuja 60 uutta mökkipalstaa, mutta katsottiin sen olevan riittävä lisä Itä-Pakilan siirtolapuutarha-alueisiin. Vastaehdotuksen keskeinen tavoite oli välttää Vantaanjoen valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella sijaitsevien suojeltujen luonto- ja kulttuurikohteiden turmeleminen (Lystikukkulan vanhan metsän kasvillisuus, lepakot ja I-maailmansodan aikainen tykkitie, Tuomarinkylän kartanon valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö...), aika yleisiä etuja minusta. Asemakaavan suunnittelua ja muutosta rajoittavat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, jotka jo sinällään turvaavat siirtolapuutarhamme olemassaolon pitkälle tulevaisuuteen. Uutta yleiskaavaa visioidaan parhaillaan aina vuoteen 2050 saakka. Meitä koskeva suunnittelualue sijaitsee Helsinkipuistona kehitettävällä valtakunnallisesti merkittävällä maisema-alueella.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Antti Henttonen (uusi yritys):
  Tämä Pakilan tilanne on hankala, koska täällä kaikki tärkeimmät asiat kaavasuunnitelmassa kytkeytyvät toisiinsa.
  Voidaan tietysti ajatella, että Vanhalle Riihipellolle perustettavat mökit eivät ole niin merkittävä huononnus. Mutta jos pellolle rakennetaan mökkejä, niin sinne tarvitaan tie. Ja tielinjauksen alta on hakattava Lystikukkulan metsän reuna. Uusi tie Mäntypolun palstojen taakse on sitten taas se seikka, joka tekee mahdolliseksi Mäntypolun tonttien jakamisen.
  Mutta Mäntypolun tonttien jakoa, joka on noille mökkiläisille hirvittävä painajainen, ei voida tehdä, jos Lystimetsän ajotietä/polkua ei tehdä. Ja sitä puolestaan ei tarvitse tehdä, jos Vanhalle Riihipellolle ei rakenneta lisää mökkejä.
  Mäntypolun tonttien jakaminen, olisi myös paha ennakkotapaus siirtolapuutarhatonttien jakamisesta.
  Neljänsadan neliön tontistakin saa jakamalla kaksi kaksisataaneliöistä (vrt. Ruskeasuon pienimmät tontit).
  Jos mökkejä rakennetaan alueen sisälle, se tapahtuu kylän sisäisille viheralueille, jotka nekin ovat tärkeitä. Jos varsin isoa ja laajaa kyläämme tiivistetään, niin kuin on suunniteltu, siitä tulee jo aivan liian iso. Ja pellolle rakennettavat mökitkin vielä lisäisivät kylän kokoa.
  Mielestäni jo nykyisellään suurin siirtolapuutarha ei ole oikea kohde kaupungin toteuttaa ajatustaan siirtolapuutarhapalstojen lisäämisestä.
  No, mihin siirtolapuutarhapalstoja sitten pitäisi perustaa, jos Ärtin alue ei riitä.
  Kaupungilla on palkatut täyspäiväiset virkamiehet, jotka ovat asiantuntijoita maanhankinnassa. He voivat ratkaista sitä kysymystä.
  Minusta me puutarhurit olemme kuitenkin asiantuntijoita kysymyksissä, jotka koskevat omaa puutarhakyläämme, sen kokoa, miljöötä ja sen lähiympäristöä ja luontoa. Ja meillä on oikeus (ja myös vastuu) sanoa virkamiesten suunnitelmista, että ne ovat huonoja silloin kun ne sitä ovat.


  VastaaPoista
 4. Ei tosiaan vastusteta kaikkea. Oikein lämpimästi kannatetaan käytöstä poistetun koulukasvitarhan alueelle, Ärtin pellolle, 60 uutta mökkiä. Ekologisesti ne ovat aivan samaa aluetta kuin me. Saunakin on yhteiskäytössä - toivottavasti jatkossakin. Meidän mökki on muuten lähempänä Ärttiä kuin Riihipeltoa, joten nimby-logiikalla minun pitäisi vastustaa nimenomaan Ärtin pellolle rakentamista. Mutta sehän on erinomainen paikka uusille mökeille. Hukkamaaksi jäänyt peltotilkku keskellä Klaukkalanpuistoa. Klaukkalanpuisto haluaa ja tarvitsee lisää mökkejä ja lisää puutarhureita. He eivät jo ole Suomen suurimpia kuten me.

  Ymmärrään, että 70-80-luvulla Pakilaan tulleilla on traumaattinen muisto ajasta, jolloin siirtolapuutarhoja haluttiin häätää asuntorakentamisen tieltä. Ajat ovat nyt vain muuttuneet! Nyt kaupungin päättäjät haluavat mökkejä vimmatusti lisää - jopa hinnalla millä hyvänsä. Kaavan nieleminen ei ole meidän elinehtomme.

  Riihipellolle rakentamista ei varmaan voida enää estää. Liikennenjärjestelyihin on nyt vain huonoja vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Muistutan vielä, että 60 mökkiä Klaukkalanpuistoon on neljä kertaa enemmän kuin Marjaniemi oli valmis ottamaan. Sinne tuli 15 uutta mökkiä muutama vuosi sitten. Me kannatetaan neljä kertaa isompaa täydennysrakentamista kuin toinen puutarha-alue - ja me vastustetaan kaikkea?

  VastaaPoista