tiistai 16. lokakuuta 2012

Saunalla vielä

Viime viikonloppuna oli saunalla vielä muutama ahkera talkoolainen. Lauteiden puuosat olivat saavuttaneet käyttöikänsä pään ja ne täytyi uusia. Saunalle oli jo hyvissä ajoin edellisellä viikolla ilmestynyt pari sataa metriä kaunista, lämpökäsiteltyä, haapaista, sileäksi höylättyä laudelautaa sekä upouusi sirkkeli. Uudet lauteet syntyivät lauantaipäivän ja sunnuntain pienen jatkotalkoon aikana. Metallisia lauderunkoja joudutaan myös vielä korjaamaan. Se tapahtuu kunhan hitsari ehtii paikalle. Lauderungot teki aikanaan Pentin Pauli, joka teki metalllista mitä vain halusi (muut tekevät vain sen minkä osaavat). Vastaavaa ammattilaista ei ole puutarhalaisistamme löytynyt, joten joudumme turvaamaan ulkopuoliseen ammatiapuun.
Lauteiden entraamisen ohessa vaihdettiin samalla myös kiukaan kivet. Kuorma-auto kävi perjantaina tuomassa reilun puoli tonnia kiuaskiviä saunalle ja nyt ne ovat jo kiukaassa. Vanhojen kivien purkaminen on aina vähän jännittävää, koska alta paljastuva tulenkestävä valu saattaa olla murtunut ja uusimisen tarpeessa. Vielä näin ei ollut, vaan tulipesä oli kestänyt hyvin. Pesän yläpuolella olevat vajaan metrin mittaiset erikoisteräksiset raudat olivat taipuneet lisää. Alunperin suorat tangot ovat nyt taipuneet jo tulipesän yläpuolen muotojen mukaisiksi. Lisää taipumista ei enää ole odotettavissa. Näitä rautoja ei onneksi tarvitse uusia, kuten ei nykyisiä arinoitakaan, jotka Markku aikanaan onnistuneesti teetti valimolla kuumuutta kestävästä erikoisteräksestä.
Samalla kun muut värkkäsivät lauteita ja vaihtoivat kiviä, hoiteli Pauli saunan vesijohtojen tyhjennystä ja sekoittajien ja muiden pakkasarkojen osien irrottelua. Ne menevät lämpimään tilaan talvea viettämään.
Kunhan lauderemontti saadaan loppuun, voidaan tyytyväisinä asettua saunan suhteen talvilevolle. Keväällä herätämme entistä ehomman saunan vastaanottamaan kylpijöitä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti