tiistai 9. lokakuuta 2012

Kesän loppu

Vesi katkaistaan. On siis aika tehdä välttämättömät syystoimet, tuumii puutarhurimme, ja aloittaa viemällä kesäkeittiön varusteet varastoon. Varastosta hän vie vesiastiat sisälle ja täyttää ne kaikki ja vielä muutaman pesuvadinkin piripintaan. Kissat katsovat menoa ihmeissään ja latkivat sitten janoonsa lähimmästä astiasta.
Seuraavaksi puutarhurimme menee kasvihuoneeseen ja poimii kaikki loput tomaatit. Niitä tulikin iso astiallinen. Suurin osa on kauniin punaisenkypsiä huolimatta ennätyssateisesta syksystä. Puutarhurimme repii tomaatin ja kurkun varret kasvihuoneesta kompostiin ja pesee kasvihuoneen huolellisesti sisältä. Sitten hän siirtyy perunamaalle ja nostaa monta ämpärillistä perunaa ja huuhtoo niitä hartaasti kesäkeittiön hanan alla kunnes ne ovat kaikki kauniin puhtaita ja kuivauksen jälkeen valmiit siirrettäväksi kaupunkiasunnon jääkaappiin.
Puutarhurin uurastaessa puutarhassaan on hänen rakas naisystävänsä heittäytynyt ankaraan syyssiivoukseen sisällä mökissä. Kaikki ensin pois tieltä ja sitten perusteellinen imurointi, unohtamatta lämpöpumpun suodattimia, jonka jälkeen huolellinen lattioiden pesu mopilla ja männyn tuoksuisella pesuaineella. Tavaroita siirrellessä löytyy asioita, jotka ovat olleet hukassa toukokuun alusta saakka, siis siitä asti kun mökille tultiin.
Siivouksen lopuksi puutarhurimme sulkee mökin veden tuloputkessa olevan sulun ja valuttelee putket tyhjäksi ja irrottaa boilerin pistokkeen. Sitä ei tarvitse vielä tyhjentää. Onpahan siinäkin 90 litraa vettä käytettäväksi. Ihan ensi hätään ei tarvitse lähteä talvivesipisteelle vettä hakemaan.
Ahkeroinnin jälkeen puutarhurimme istahtaa auringonpaisteeseen juomaan teetä ja katselee hyväksyvästi ympärilleen. Vielä on paljon syystöitä, mutta ne voivat odottaa. Pavut ja mintut täytyy korjata. Kesäkalusteet taitella kasaan ja laittaa leikkimökkiin talven ajaksi. Ruohon joutuu vielä pari kertaa ajamaan. Viimeisen kerran sitten kun omenapuun lehdet ovat pudonneet, niin ei niitä tarvitse haravoida.
Puutarhurimme tulee takasin tiistaina puolen päivän aikaan. Hän aukaisee pihalla olevan ylimmän hanan ja menee sitten ja aukaisee tontille tulevan vesiputken pääsulkua. Putkessa oleva ilmanpaine saa tontin putkessa olevan veden lentämään kohisten kauas pensasaidoille. Aukaistuaan pihahanat yhden kerrallaan puutarhurimme toteaa tyytyväisenä vesijohtonsa olevan valmis pakkasiin ja sulkee pääsulun.
Lopuksi puutarhurimme ottaa isännän viirin alas tangosta, viikkaa sen kaappiin kuivumaan ja lukitsee mökin. Hän luo katseen rakkaaseen puutarhaansa jossa ruska ilmoittaa syksyn jo olevan täällä, huokaisee ja lähtee tarpomaan kohti bussipysäkkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti