tiistai 16. lokakuuta 2012

Pakilan kaavaluonnos esittelyssä

Eilen, 15.10.2012, olivat kerhotalollamme jälleen kaupungilta tulleet virkamiehet vuorovaikutuskehittäjä Juha Pekka Turunen, kaava-arkkitehdit Päivi Sarmaja ja Markku Hietala, suojeluasiantuntija Riitta Salaste ja liikennesuunnittelija Kari Tenkanen esittelemässä valmistunutta Pakilan siirtolapuutarha-alueen kaavaa. Kaava-alue käsittää myös Klaukkalanpuiston ryhmäpuutarhan ja Ärtin alueen.
Näille alueille on kaavaan merkitty yhteensä 110 uutta mökkipalstaa ja noin 140 uutta autopaikkaa kolmelle uudelle pysäköintialueelle. Riihipelon alueelle alueemme koilliskulmaan on näistä merkitty 33 palstaa ja lisäksi tuolle alueelle on johdettu uusi tieyhteys Lystikukkulan ja alueemme väliin nykyisten palstojen reunaan (linkki).
Tilaisuuteen oli tullut paitsi puutarhureita myös lähialueen omakotiasukkaita. Jännite heidän ja meidän välillä näyttää koskevan ennen kaikkea liikennettä ja pysäköintiä: kokevat meidät häiriöksi. Täytyy vain toivoa, että tilaisuus olisi ollut omiaan hälventämään pahimpia ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä tässä suhteessa.
Paljon keskustelua herätti myös alueemme sisään osoitetut uudet mökkipalstat, erityisesti Mäntypolun tonttien jako kahteen (ja suurimman tontin jopa kolmeen). Esittelijät painottivat, että tämä kaavamerkintä ei velvoita mihinkään, vaan on vapaaehtoinen ja vain tekee mahdolliseksi. Kysymykset tontin nykyisten vuokraajien asemasta eri tilanteissa, esim. koko alueeen vuokrasopimsuta uusittaessa vuonna 2026, eivät saaneet tilaisuudessa tyydyttävää vastausta. Oikea vastaaja, rakennusvirasto, joka on vuokranantaja, ei ollut edustettuna.
Keskustelu lainehti vilkkaana ja kuulija saattoi päätellä puhujan mökin sijainnin puhujan mielipiteistä: lähellä entisiä "vessanurkkia" asuvat vastustivat niiden käyttöönottoa, metsän laidassa olevat halusivat tien jokirannan viljelypalsta-alueen kautta ja siellä suunnalla olevat taas kannattivat tietä metsän laitaan. Joku puhuja kehui kaavaa ja kannatti kaikkia esityksiä, joku toinen taas vastusti kaikkea ja ilmoitti joka tapauksessa valittavansa niin pitkälle kuin valitustietä riittää. Turusen loppuyhteenvedon mukaan oli siis kysymys melko tavallisesta tilanteesta, jossa kaava-asiat herättävät suurta vastustusta ja paljon mielipiteitä.
Useat puhujat muistivat kiittää kaavan tuloa ja siihen tulevaa suojelumerkintää ja kaavamääräyksiä, joiden tarkoituksena on säilyttää alue tuleville sukupolvillekin virkistystä tarjoavana siirtolapuutarhakeitaana keskellä Vantaan joen laaksoa. Tämän asian merkitys on toki pitemmällä ajalla kaikkein tärkein ja yksityiskohdat, vaikka ovatkin varmasti monelle kipeitä paikkoja, ovat sittenkin vähäisiä tähän tärkeimpään asiaan verrattuna.
Mäntypolkulaiset ovat laatineet oman kannaottonsa tonttiensa jakomerkinnästä kaavassa. Siinä ilmaistaan huoli alueemme luonteen säilymisestä ja nyt avaran maisemakuvan muuttumisesta ahtaammaksi. Tämä muuttaa alueen luonnetta ratkaisevasti. Kaava-arkkitehtien pitää punnita kumpi on tärkeämpää: kulttuurihistoriallisesti arvokkaan maiseman säästäminen näiltä osin vai 17 uuden mökkipalstan saaminen. Jakopalstat tulisivat käyttöön tulevaisuudessa todennäköisesti hyvin pitkän ajan kuluessa. Kirjelmän ovat jo nyt allekirjoittaneet lähes kaikki Mäntypolun yläpuolen mökkipalstojen vuokralaiset.
Kaavaluonnoksesta kerätään nyt kannanottoja 26.10. 2012 asti ja sen jälkeen niiden pohjalta muokataan valmis kaava, joka menee ensin, noin tammikuun lopussa ensi vuonna, kiinteistölautakunnan käsittelyyn. Kiinteistölautakunnan pöytäkirja tulee kokouksen jälkeen kaupungin nettisivuille nähtäväksi, jolloin on mahdollista tarkistaa missä määrin kannanottoja on otettu huomioon. Lisäksi monet viranomaiset antavat tuossa vaiheessa lausuntojaan, ainakin ympäristökeskus, museovirasto, kiinteistövirasto jne.
Ainakin bloginpitäjälle jäi tilaisuudesta, erilaisista kiistoista huolimatta, positiivinen mieli. Onhan sentään tulossa melkoinen määrä uusia mökkejä. Ja niitähän tarvitaan, kysyntä on kova.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti