perjantai 4. helmikuuta 2011

Pakilakin Peruskirjassa

Siirtolapuutarha - Kaupunkilaisen paratiisi on vuonna 1999 ilmestynyt kirja, joka kelpaa jokaisen siirtolapuutahurin hyllyyn peruskirjaksi. Yksi kirjan teossa mukana ollut ja valokuvannut tekijä on Pakilalainen ja Pakila onkin kirjassa esillä siellä täällä. Sinne on tallentunut monia asioita myös meidän puutarhamme vaiheista, vaikka kirja käsitteleekin aihetta yleisesti.
Suurin ansio on hyvin perusteellinen ja myös joltisenkin elävä alkuvaiheen historian kuvaus: siirtolapuutarhojen syntyvaiheita kuvataan aikalaishistoriaa ja sen jännitteitä vasten.
Mutta kirja on arvokas myös jos haluaa tietää minkälaisia mökkejä maassamme on rakenneltu tai minkälaisia mökkiläisiä ja heidän ajatuksiaan maassamme on ollut ja on.
Kirja kannattaa myös lainata luettavakseen jos haluaa tietää kenen pihalla se kuuluisa Talin uima-allas on tai jos haluaa tietää tarkemmin sen Ruskesuon turvekattoisen Trollebon haltijan aikaisemmista vaiheista ja ajatuksista (Trollebo on esillä myös uudemmassa kirjassa, ks. toinen kirja-arvostelu).
Kirjan valokuvat, sekä uudet, että historian lähteistä etsityt, ovat mielenkiintoisia ja valaisevia. Monista vanhoista kuvista välittyy niihin syventyessä väärentämättömänä kyseisen ajan henki.
Siis hyvin suositeltava kirja. Kirjastosta saa, ainakin kaupungin, ja ehkä joku on raskinut lahjoittaa oman kappaleensa myös Pakilan kirjastolle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti