maanantai 29. marraskuuta 2010

Ilmasto jaksaa yllättää

Näyttää tulleen jo toinen yllätystalvi. Edellinen talvi oli ennätysluminen, joskaan ei kovin kylmä ja viime kesä sen päälle sitten ennätyslämmin - lämpimin vuosisataan - niin että skeptikkokin jo alkoi ajatella ilmastonmuutosta faktana.
Mutta nyt meille näyttää alkaneen kuukautta pidempi ja myös selvästi kylmempi talvi. Viime yönä huiteli pakkanen Hesassakin jo kahtakymppiä ja viikonlopun hiihtokelit oli parhaimmillaan. Luisto oli hyvä ja pitoakin riitti, joskaan ei niin hyvin kuin eka kerralla. Pitopohjasuksi toimii kyllä näilläkin keleilllä melko hyvin, muttei ihan niin hyvin kuin nollan tienoilla olevissa lämmöissä.
Lämpöpumppu näyttää mökillä olevan jo aika kovilla pumpatessaan kolmenkymmenen asteen eroa vastaan lämpöä sisälle mökkiin. Mielenkiintoista nähdä, mitä sitten tapahtuu, kun lämpö on miinus kolkyt ja jotain - voipi olla mökissä viileää pelkän pumpun varassa.
Ylihuomenna alkaa joulukuu ja neljän viikon päästä alkaa päivä pidetä. Viiden kuukauden kuluttua laulavat peipot. Kohta olemme saaneet talvelta ja kaamosmasennukselta väännettyä niskat nurin. Hyvä juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti