torstai 18. helmikuuta 2010

Lajinmääritystä virtuaalipuutarhoissa

Kasvimaailmaan voi nykyään tutustua virtuaalisesti. Resurssit ovat yllättävän hyvät tähän tarkoitukseen.
Siemenkaupoilla on omia sivuja, joilla usein on hyvät valikoimat myös valokuvia, jotka auttavat tunnistamaan puutarhakasveja, siis niitä, joista siemeniä tai taimia kulloinkin on myynnissä. esim. Exotic Garden, isoäidin kasvit. Viimemainittu ei enää sijaitse Pakilassa, vaan on vaihtanut omistajaa ja muuttanut Espooseen. Verkkokaupassa sijainnilla ei toki ole merkitystä. Molemmilla liikkeillä on komeat kuvalliset luettelot netissä. Kuvien ja muiden tietojen avulla voi hyvinkin päästä perille siitä, että mitä tulikaan viime vuonna kylvettyä siihen kohtaan, josta se siemenpussi hukkui... Niittykasvien siemeniin erikoistunut kauppa on niittysiemen, jonka sivuilta löytyy niittykasvien kuvia.
Muita sivustoja kuvineen on mm. siemenkauppa, ja hyötykasviyhdistys. Viimemainitun tuoteluettelo ei juuri kuvilla koreile, mutta tietoa kaupan olevista siemenistä on sitäkin enemmän. Painotus on yhdistyksen nimen mukaisesti hyötykäytössä.
Varsinaisia lajintuntemussivuja, jotka on laadittu enemmän taksonomiseen käyttöön tai ainakin sen avuksi, jopa botanisteille, ovat erilaiset museoiden ja yliopistojen sivut. Parhaasta päästä on Ruotsin luonnonhistoriallisen museon kasvisivut VirtualFloran. Ne on laadittu erittäin helppokäyttöiseen muotoon, hakuja on tosi kätevä tehdä, myös suomenkielisillä kasvinnimillä voi hakea. Esim. jos arvelee pihalla kasvavan peurankellon, muttei ole ihan varma voi hakea tällä nimellä. Haun tuloksena on sivu nimineen ja kuvineen. Jos näyttää, ettei ennakkoaavistus osunut, voi seuraavan haun tehdä vaikka sukuninellä Campanula, jolloin saa nähtäväkseen kaikki ko. suvun lajit kuvineen ja silloin alkaa löytyä jo oikeita nimiä. Tosi kätevää ja nopeaa. Sivuilla olevat kuvat ovat todella hyviä ja havainnollisia, yhdestä lajista on runsaasti kuvia, yleiskuvien lisäksi kuvia kukinnoista ja lehdistä jne. Todella mainiot sivut. Pieni haittapuoli on, että sivut ovat ruotsiksi, mutta kouluruotsilla saa kyllä ihan riittävästi selvää. Vakaville harrastajille löytyy sivuilta myös määritysavaimet (bestämningsnyckel), jonka käyttö kyllä vaatii jo hieman botaniikan perustietoja. Samantapaiset, paitsi ei lainkaan niin käytännölliset, sivut ovat Helsingin Yliopiston pinkka-sivut, jotka on tarkoitettu lajintuntemuksen opiskelun avuksi. Siihen ne varmasti soveltuvat hyvin, mutta satunnaisen puutarhaharrastajan lajinmääritys ongelmiin ei täältä taida vastauksia kovin helpolla löytyä.
Puutarha.net kaupallisilta sivuilta löytyy kaikenlaista tekstimainosta, mutta myös kasvikortisto, josta kuka tahansa voi tehdä hakuja. Näyttää toimivan nopeasti ja kätevästi. Kasvin nimien ja kuvien lisäksi näkyviin saa hoito-ohjeita ja jonkun verran muutakin tietoa.
Niinikään kaupallisilta, yhden nettikaupan sivuilta puutarha.com, löytyy tietopankki, joka kannattaa tarkistaa, jos kasvia ei löytynyt edellisiltä sivuilta. Kaikista lajeista ei täällä ole kuvia, mutta mukana olevat kuvat ovat hyviä.
Netin keskustelu ja chattipalstoilla voi saada kätevästi selkoa puutarhan hoito-ongelmiinsa, mutta lajinmääritysongelmiin keskustelulinjoista ei juuri ole apua. Esim. suomi24.fi sivuston keskusteluryhmistä löytyy apua monenlaisiin puutarhaa koskeviin asioihin - joukossa on jopa oma alueensa siirtolapuutarhakeskustelulle. Sinne ei tosin ole kovin aktiivisesti tai säännöllisesti syntynyt keskusteluja. Yleisellä googlaamisella tai sitten aluekohtaisella, esim. blogspot.com sivujen sisäisellä haulla löytää helposti suuren määrän puutarhablogeja, joista osa päivitty ahkeraan ja sisältää paljon mielnkiintoisia aiheita. (Vaatimattomuus estää minua kuitenkaan ilmaisemasta mielipidettäni siitä, mikä näistä blogeista on paras.)
Näin helmikuun lumien keskellä tekee välillä hyvää sukeltaa virtuaalikasvien värikkääseen maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti