lauantai 20. helmikuuta 2010

Arktista mökkeilyä


Sunnuntaiaamuksi itätuuli kuorrutti mökkien katoille mielikuvitukselliset asetelmat. Tässä mökissä vintin ikkuna on jäänyt lumilipan alle ja terassin valokate on pahasti jo notkollaan.


Mäntypolun Manninen oli yksi tämän viikonlopun lumimiehistä.

Talven kylmin viikonloppu. Pakkasta oli yöllä reilusti alle kaksikymmentä. Jossain Kuusamossa päin kuulemma alle neljäkymmentä. Ei pakkanen vielä paha ole, mutta tuuli siitä tekee karmean. Ei tullut lähdettyä hiihtämään ja Sonian ratsastustuntikin jäi puoleen tuntiin, kun olivat hevoset niin kylmissään. Polttopuutkin alkavat loppua. Onneksi alimmaisena on kuivaa omenapuuta. Sillä kun lämmittää, niin tarkenee vaikka näissäkin pakkasissa.
Omakotitalon ja mökin erottaa toisistaan mm. se, että jälkimmäisellä ei tehdä lumitöitä. Vaan nyt täytyi antaa periksi ja luoda vähän lunta polulta. Tuuli oli tuiskuttanut sen umpeen. Aika monen mökin katolla on lumimies käynyt jo viime viikonloppuna niin kuin meilläkin. Kesällä sitten voi katsastella katonharjoja: ne mökit, joista on lumi säännöllissti luotu erottuvat suorana, kun taas niiden, joilla lumi on seissyt koko talven täydellä kuormalla, katonharjat alkavat muistuttaa kiinalaista pagodia.
Lunta on paljon ja ensi yönä on luvassa lisää. Viime viikon lumien pudottelun jälkeen jouduttiin pihapolkuja avaaamaan lapiolla, että pääsi kulkemaan - muistuttavat takapihalla jo juoksuhautoja. Kuusiaitakin alkaa jo olla paikoin kokonaan lumen peitossa.
Saunallakin käytiin. Oli siellä pesuhuoneessa tosi nätti, uusi katto paneloituna. Seinäkaakelit on jo saumattu ja lattiaakin aloitettu. Ensi viikolla valmistunee loput lattian saumauksista ja nurkkien silikonisaumoista. Sitten seuraakin saunaremontissa luova tauko. Ehkä jotain pikkuhommia voidaan tehdä välilläkin, mutta isompaa tekemistä aletaan vasta huhtikuussa. Ainakin silloin on varmasti lämpimämpää.

Takapihan polut ovat jo juoksuhautoina.

Kuusiaitakin peittyy jo lähes kokonaan lumeen.

3 kommenttia:

 1. Terve kaima!

  Kanit mielessä edelleenkin. Kanta näyttäisi hyvin vähenneen.

  Miten saataisiin loputkin (ainakin hetkeksi) pois? Tiedätkö sinä, onko häkkipyyntiä ollut alueella?

  Ainakin Jasmiininpolun päässä mökin 315 alla on reservaatti, josta ne kulkevat katkomassa vatun versoja lähialueella. Näillä lumillahan niillä on pääsy vaikka minkä kasvin kimppuun.

  VastaaPoista
 2. Minun tulee käytyä harvemmin Jasmiinipolun päässä, joten en ole seurannut kovin tarkkaan tilannetta siellä. Sen kyllä olen havainnut, että jossain siellä Lindan mökin tienoilla on ainakin yksi, jos ei useampia, luolastoja, josta käsin kanit tekevät retkiään. Täällä Mäntypolulla ei ole viikkokausiin näkynyt muuta kuin rusakon jälkiä. Pajupolulla saunan suunnalla taas näkyy kyllä aina kanin jälkiä. Ne näyttävät olevan niin kevyitä, mokomat, ettei syvästä pakkaslumesta ole jurikaan haittaa. Päinvastoin: sehän suojaa niiden kolot kovilta pakkasilta.
  Loukkupyytäjistä en tiedä. Voin kysellä muolta puutarhureilta, onko kellään yhteyksiä niihin metsästäjiin.
  Ansapyyntiä varten pitäisi olla tiedossa useita luolastojen sisäänkäyntejä. Oletko havainnut niitä? Minä olen päätellyt vain jälkien tihentymisestä pesien summittaisen sijainnin, mutta suuaukkoja en ole havainnut. Ne pitäisi kuitenkin olla melko yksinkertaista paikantaa.

  VastaaPoista
 3. Mökin 315 alla (viimeinen oikealla Jasmiinipolulla) asuvat. Vahva tampattu polku lähtee siitä Paavon ja Altin vattuversoille päin.

  Siihen kun vain saisi häkin odottamaan. En usko että kukaan Robin Hood niitä jaksaa muuten venata. Olisihan sekin jotain jos saisi hillerin usutettua mökin alle.

  VastaaPoista