Nyt kun on aikaa kiireettömille aamukävelyille, olen löytänyt alueestammme ihan uusia yllätyksiä. Kaksikymmentä vuotta olen mökkeilyn Lystikukkulan kupeessa ja toki käynyt siellä kävelemässä teitä ja polkuja ristiin rastiin. Tuo satumetsä antautuu kuitenkin näyttämään ihmeitään vain kiireettömälle, silmät ja korvat auki liikkuvalle kulkijalle. Ikikuuset ja satavuotiaat lehtikuuset ja eri sukkessiovaiheessa olevat sekametsäosat ovat aivan uskomattomia. Jyhkeät männyt ja konkeloon kaatuneet lehtikuuset syleilevät toisiaan kymmenien metrien korkeudessa. Alueella pesii kanahaukka, sirittäjä, kultarinta, punarinta, neljä lajia rastaita ja kome lajia tiaisia, kirjosieppo, tikli, hemppo ja punavarpunen ja todennäköisesti vielä runsaasti lajeja, joita en ole vielä huomannut. Sirittäjä on jo lakannut laulamasta, mutta kultarinnan kuulin vielä tänä aamuna. Mikä ilo ihmiselle, olla hetken hiljaa paikallaan ja kuunnella linnunlaulua.
Luin kirjan Stephano Mancuso, Loistavat kasvit, 2017. Tämä pieni kirjanen on ehdottomasti lukemisen vaivan arvoinen. Silmämme saattavat avautua aivan uudella tavalla näkemään kasvit ja niiden aseman elävien olioiden joukossa. Keinotekoinen jaottelu tunteviin, tietoisiin ja älykkäisiin eläimiin ja älyttömiin ja vähä-arvoisiin kasveihin ei näytäkään pitävän paikkaansa.
Kasvit kykenevät toimissaan älykkäisiin ratkaisuihin, valitsemaan ja optimoimaan ja vieläpä tehokkaasti ja nopeasti. Niiden juurten kasvuvyöhykkeet saavat monipuolisesti tietoa ympäristöstä ja ohjaavat kasvin kasvua parviälyn tai tietoverkoston tapaan. Tämä on kirja, joka jokaisen puutarhurin ja biologin pitäisi lukea. Ehkä näemme lähiaikoina faktapohjaisen ja tieteeseen ja tosiasioihin perustuvan keskustelun ja uudenlaisen eettisen suhtautumisen kasvun ja kehityksen niin siirtolapuutarhoissa kuin muuallakin yhteiskunnassa. Kasvien parempi ymmärtäminen syventää ymmärrystämme elämästä ja poistaa tarpeettomat antropooiset hierarkiat estämästä ymmärrystä ja tutkimusta. Evoluutionäkökulma yhdistää puutarhurin ja kasvit samaan kehittyvään elämänkehään, joka on aina liikkeessä ja muuttumassa.
torstai 14. kesäkuuta 2018
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti