perjantai 24. elokuuta 2012

Kasteluvettä tulee

Kasteluvettä tulee kiitettävästi taivaalta, joten ei ole niin väliä vaikkei sitä tällä hetkellä kasteluvesiputkesta tulekaan.
Vaaleanvihreä taipuisa putki ei kestänyt painetta, joten korjaus jatkuu vielä.
 Kasteluveden otto Vantaanjoesta verkkoomme tapahtuu Vantaan joessa olevan putken kautta. Vesi pumpataan saunan kellarissa olevalla pumpulla painesäiliöön, joka on myös kellarissa. Vedenottoputken päässä on verkko, joka estää roskia kulkeutumasta pumppuun ja takaiskuventtiili, joka estää paineen karkaamisen. Venttiili on noin puolentoista- kahden metrin syvyydessä kellukkeeseen ripustettuna. Se on otettava pois joesta talveksi ja varastoitava kellariin, etteivät jäät vie sitä mennessään. Pois ottaminen on tapahtunut vetämällä PEH-putken taipumista hyväksikäyttäen putken päähän kiinnitetyllä vaijerilla putken pää maalle ja irrottamalla venttiili. Kun putkea oli melkein parikymmentä vuotta näin syksyin keväin taivuteltu, antoi se elokuun puolenvälin tienoilla periksi ja katkesi, jonka seurauksena paineet karkasivat jokeen ja kasteluvettä ei enää saatu.
Korjaus on jo tekeillä. Tarkoitus on laittaa taivuttelua paremmin kestävää putkea pätkä rannan kohdalle väliin, jotta putki voidaan jatkossa nostaa tarvittaessa rantaan rikkomatta sitä ja huoltaa venttiiliä. Toisaalta myös kellariin, heti pumpun jälkeen, on imuputkeen tulossa takaiskuventtiili, jonka avulla paineen karkaaminen pumpun pysähtyessä imuputkeen voidaan estää. Tämä auttaa uuden, taipuisan putkimateriaalin kestämään, koska näin sen ei tarvitse olla paineen kestävää.
Toivossa siis eletään, että kasteluvettä tulee vielä tänä  syksynä putkestakin - vaikkei sitä näillä ilmoilla ole kyllä viime aikoina tarvittu.

 Puutarha- ja isäntätoimikunnat ovat tehneet ahkeraa talkootyötä kerhotalon maarakennuksen jälkien korjailussa. Talon takainen luiska muotoiltiin uudelleen ja salaojitettiin, jotta uusi lattia saadaan säillymään entistä paremmin eikä talon alle valuva vesi homehduta koko rakennusta. Tämä maarakentaminen tapahtui viime syksynä kuten tässäkin blogissa on kerrottu.
Nyt siis korjataan maansiirtojen jälkiä puutarhayhdistykselle sopivaan kuntoon. Ja näyttäähän se tulevan tosi hienoon kuntoon. Luiskan sitomiseksi on laitettu tukirakenteita ja multaa ja istutettu eri mökeiltä lahjoitettuja taimia - monenlaisia maanpeitekasveja. Tulevaisuudessa tämä rinne tulee kukkimaan komeasti pitkin kesää ja tuottamaan myös yrttejä kesäkahvilan tarpeisiin. Jo nyt sieltä olisi saatavilla minttuteen tarpeet. Vaatimattomuus estää minua kertomasta kenen lahjoittamista taimista. Toivottavasti tämä onnistuva osaprojekti kerhotalon ehostamiseksi kuvastelee jatkoakin: kerhotalosta ja sen ympäristöstä tulee yhä viihtyisämpi ja kauniimpi ja, mikä tärkeintä, yhteisillä viihtyisillä talkoilla tehden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti