sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Portaan routasuojakorjaus

Mökissämme ei alunperin ollut kuistia. Kun se sitten rakennettin, piti alkuperäiset, ulkopuoliset kellarin portaat kääntää tulemaan toisesta suunnasta, koska entiset jäivät uuden kuistin alle. Uudet portaat rakennettiin ehkä 30-40 vuotta sitten, tarkkaa aikaa ei voi tietää, mutta kun kaivoin routasuojauksia varten syvän kuopan aiemmin, löysin kaivannosta parit polkupyörän vanteet, jotka näyttivät 50-lukulaisilta (linkki).
Uusissa portaissa oli suunnittelussa ja toteuttamisessa tullut pieni virhe, ne näet särkivät roudan aikana kellarin takaseinän. Vapaa muurinpää pääsee liikkumaan ja porrasaskelmat painavat seinän rikki. Sitä on korjattu paikkailemalla noin parikymmentä vuotta sitten. Pari vuotta sitten asensin muurin ulkopuolelle paksut routasuojalevyt, joiden toivoin pitävän pakkasen loitolla syvistä savikerroksista muurin ulkopuolella. Kyllä se auttoikin, mutta ei täysin, routa liikutti muuria vielä.
Nyt oli aika tehdä uusi, vankempi korjaus, joka estäisi enemmät vahingot.
 Kuoppa on kaivettu ja raudoitukset asennettu. Kuivabetonin sekoitus ja valu voi alkaa.

 Ensimmäinen valukerros on tehty ja ensimmäisen uuden porrasaskelman pinta sliipattu.

Toisen päivän valu valmiina. Kuivabetonia meni 15 25-kilon säkkiä. Uusi raudoitettu valu ulottuu tukimuurin päästä mökin nurkkaan. Roudan paine suuntautuu nyt nurkkaa kohti, eikä keskelle seinää. Laskelmien mukaan rakennelman pitäisi nyt olla kestävä, ellei nyt sitten tulevina talvina iske ennätyssyvä routa...
Tällaiset pienet projektit ovat siitä mukavia, että vaikka niitä usein suunnitellaan aloitettavaksi vuosikausia, ne aloittamisen jälkeen sitten yllättäen valmistuvatkin ajallaan. Täytyy nyt vain toivoa, että nämä routaharmit loppuvat tällä korjauksella. Jos eivät lopu, niin... keksin kyllä jonkun uuden tavan paikata taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti