tiistai 14. kesäkuuta 2011

Ukkonen pentele

Ukkonen sotki pahasti käynnissä olleen lämpöpumppuinvestoinnin taloudellisuustarkastelun.
Ukkonen löi viime elokuun puolessavälissä Kerhomäelle ja särki sähkön mittauksen lähes puolesta alueemme mökeistä, myös tämän blogin pitäjän mökistä.
Odotin jännityksellä sähkölaskua kesän alussa: siinä olisi koko talven kulutus ja vertaamalla sitä edellisvuoden kulutukseen voisin nähdä, onko ilmalämpöpumppu kannattava investointi ja laskea investoinnin kuoletusajan. Kun lasku saapui, riemastuion ensin, mutta sitten aloin epäillä: liian hyvää ollakseen totta. Edellisen kesän lasku oli yli tuhat euroa, tämä alle kolmesataa. Selvisihän se sitten laskun toisesta sivusta: Ukkonen pentele.
Kävin kuitenkin Mannisen Jorman ystävällisellä avustuksella sähkökeskuksessamme tutkimassa, mikä oli ollut viime talven mitattujen kuukausien helmi-toukokuun kuukausikulutus kunakin kuukautena. Näitä lukuja käyttäen tein likimääräisen arvion seuaraavasti: syyskuun kultuksesksi arvasin toukokuun, molemmissa on lämpimän veden käyttöä, johon ilmalämpöpumpusta ei saa säästöapua. Lokakuun arvona käytin huhtikuuta ja ja marraskuuun arvona maaliskuun kulutusta. Helmikuun arvoa käytin sitten joulu-tammikuun arvoina. Helmikuu oli melko kylmä, joten näiltä osin arviolaskelmaa ei voi pitää ainakaan liian optimistisena. Summaamalla syys-toukokuun kulutuksen ja laskemalla, mitä tämän suuruinen kulutus olisi maksanut, sain säästöksi noin 250-300 euroa talvessa. Tämä tarkoittaa noin 4,5 - 5,5 vuoden kuoletusaikaa.
Tältä pohjalta voin ehkä varovasti suositella ilmalämpöpumpun asennuttamista, ainakin jos käyttö on vastaavaa kuin meillä (=viikonloput talvisin mökillä).
Varminta on tietysti odottaa ensi vuotta, jolloin saadaan toinen, tarkempi vertailuarvo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti