keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Luomuaineella puutarhan suojaksi

Jo aiemmin oli myyräkarkotteena käyttämästäni lehtipuun tervasta, koivutisleestä, juttua täällä blogissa. Olen hankkinut sitä yhdessä muutaman muun puutarhurin kanssa Kemilän hiili KY:stä, mutta heidän puhelimensa ei enää vastaa. Sitten löysin netistä PUHKU Oy:n, joka myös valmistaa esittelyn mukaan grillihiiltä, mutta tämäkin yritys taitaa olla jo kartalta kadonnut. Grillihiilien tuottaminen kun ei ole Suomessa kannattavaa!
Sitten löytyi TisleSuomi OY, josta lehtipuun tervaa on saatavilla, vaikkakin laimennettuna, kaikki tisleet vielä sisältävänä versiona (osoite: Kalliokatu 9, Mikkeli, puh: 040 5611358). Koivutisle, yleisesti myös tököttinä tunnettu aine, tepsii uusien tulosten mukaan myös etanoihin ja hyönteisiin ja soveltuu jossain määrin myös rikkakasvien torjuntaan.
Tislesuomi OY on mukana TEKESin rahoittamassa hankkeessa, jossa näistä kuivatisleistä koetetaan kehittää uusia tuotteita markkinoille. Mutta kovin on vaivalloista uuden tuotteen saaminen EU:n tarkasti säädellyille markkinoille (linkki). Virallista myyntilupaa tuotteelle ei ole vieläkään (linkki). Jos kehittelytyö onnistuu, saattaa tulevaisuudessa olla taas saatavilla kotimaista grillihiiltä (linkki). Näin siis linkittyy siirtolapuutarhatalous kansantaloutemme makropyrintöihin.

1 kommentti:

  1. Hei,

    Kävin tänään juuri hakemassa tislettä Siikamäestä. HiiliWille niminen yritys tekee siellä Puhkuhiiltä ja sen tislettä on myytävänä Siikamäen Suoramyyntihallissa. Myös lehtipuutervaa löytyy samasta paikasta. Olemme juuri testaamassa miten terva soveltuu laituriin ja sen rakenteisiin. Tisleellä käsittelimme laudat... muutaman vuoden päästä voi nähdä miten toimii. Ainakin HiiliWillen isäntä on käyttänyt niin tervaa kuin tislettäkin omiin rakennuksiinsa ja hyvin ovat säilyneet!

    Kannattaa muuten soittaa hänelle ja kysellä käytöstä, tietää paljon asiaa!

    Hienoa, että joku muukin on kiinnostunut tervasta ja tisleestä! Nimenomaan lehtipuusta valmistetusta!
    Terveisin

    Nimimerkki
    Tislettä löytyy ihan kaupasta Siikamäestä!
    www.siikamaki.net

    VastaaPoista