tiistai 29. kesäkuuta 2010

Kesä ja remontteja

Mökkiremontit kuuluu kesään kuin kärpäset. Loman voi aina aloittaa siitä remontista, johon ei millään ole aikaisemmin ehtinyt. Siispä, kuten jo aiemmin kerroin, vessan kimppuun. Päämääränä erotteleva, EU-määräysten ja hajajätevesiasetuksen mukainen sisävessaan sijoitettu kuivakäymälä. Ensin Mulltoa pihalle ja pesuun myyntiä varten. Sinusta ja hirveistä hajuistasi olen saanut tarpeekseni.
Sitten Naturum sisään. Vaan eipä ollut yksinkertaista saada möhömahaista valtaistuinta sisään erityiskapeasta ovesta: piti purkaa sekä ovenpieli että Naturum osiin, ennen kuin se suostui sinne asettumaan.
Sitten hankkimaan virtsavesipumppaamon osia: pumppu akvaarioliikkeestä, letkuja ja läpivientejä Etolasta, klemmareita ja yhteitä sekä 50-millistä viemäriputkea 15 metriä rautakaupasta. Muutamia satasia köyhempänä sitten asennustyöhön: Kekkilän syyslantapurkista säiliö, johon yhdistetään Naturumista tuleva putki. Säiliöstä lähtevä letku yhdistetään pumpun imupuolelle. Pumpun lähtöpuoli yhdistetään letkuun, johon ensin asennetaan takaiskuventtiili ja sitten letku, joka nousee ensin kellarista ylös ja menee sitten seinän läpi ulkopuolen viemäriputkeen.
Asennettu pumppaamo.
Viemäri viettää ensin kuistin ali ja sitten pihan nurmikon alla jasmikeaidan viereen, jonka juuressa se johtaa nesteet aidan toisella puolella odottavaan kompostiin, joka on täytetty lannoittamattomalla turpeella.
Viemäriputken asennus kuistin ja kukkapenkin sekä pihanurmen alitse.
Vielä t-haara viemäriputkeen ja patiolle kurkottamaan koiraita varten vapaan kuseskelun pisoaari-yhde ja avot: tehty ja toimii. Pienen tarpeen ja huuhtelun jälkeen alakerran vessassa painetaan kytkintä ja kuuluu: vooosssh, ja vedet ja virtsat on siellä missä niiden EU:n ja muiden kirjoituspöytävirkailijoiden mukaan kuuluukin olla: kompostissa ja aikanaan lannoitekäytössä. Linjan talvitoimintakin on jo mietitty. Kerron siitä sitten syksyllä, kun tarvittavat asennukset on tehty.
Turpeen hankinnasta on kyllä vielä kerrottava seuraava tarina: Lannoittamatonta kasvuturvetta on tähän asti ollut saatavilla 320 litran paaleina. Hinnaltaa tuo turve on kohtuullisempaa kuin 65 tai 85 litran säkeissä ostettuna. Paaleja ei vain tänä vuonna tunnu löytyvän mistään. Viidennessä puutarhaliikkeessä, joka sattui olemaan Plantagem, "ystävällinen" myyjä neuvoi soittamaan Kekkilälle ja tiedustelemaan mihin paalit ovat menneet myyntiin. Yllytyshulluna ryhdyin soittamaan: Kaivoin netistä Kekkilän yhteystiedot ja soitin pääkeskuksen numeroon. Noin 15 minuutin odotuksen jälkeen vastattiin: "Vapo". Asian kuultuaan keskus ilmoitti yhdistävänsä myyntiin, joka asian kuultuaan ilmoitti yhdistävänsä Parkanoon, jossa isojen turvepaalien puutteen tiedettiin johtuvan Eurajoen tehtaan keväällisestä tulipalosta, mutta halusivat kyllä myydä vastaavaa tuotetta rekkakuormittain. Pitkän pohdinnan ja muutaman välipuhelun jälkeen selvisi, että Haukiputaan tehdas on kyllä ryhtynyt valmistamaan vastaavaa tuotetta ja olivat valmiit yhdistämään sinne. Tässä vaiheessa luovutin. Aikaa oli kulunut noin tunti ja mitään ei varsinaisesti ollut selvinnyt pikkupuutarhurille, joka vain halusi ostaa samanlaisen turvepaalin kuin ennenkin. Että kiitos valtion omistama Valtion Polttoainekeskus, hyvästä tiedottamisesta. Erityisesti meidän pienten ja vähän ostavien puolesta.
Pakilan saunan lauteiden pettäminen osoittautui helpommaksi korjata kuin arveltiin: oli käytetty kiireessä liian lyhyitä ruuveja. Asia korjaantui parilla neljätoistasenttisellä täkkipultilla, jotka Pauli väänsi paikalleen toissamaanantaina ja saunan toiminta saattoi taas jatkua häiriöttä.
Hyllyt ämpäreille ja lokerikko pesutarpeille saadaan nekin pikkuhiljaa, kunhan puuseppämesterimme, Mikko, ehtii. Eilen sain olla muutaman tunnin puusepän opissa, kun tehtiin ämpäreille hylly. Materiaalina käytettiin laudelautaa, joka on lämpökäsiteltyä haapaa ja sellaisena tavallista puuta lahon kestävämpää.
Tässä Markku ja Mikko ovat juuri saamaisillaan hyllyn viimeisteltyä.
Ihaillaan valmista hyllyä ja kolinaämpäreiden uutta kaunista järjestystä. Ennen lokerikon valmistumista pari ylintä hyllyä varattiin kylpijöiden pesutarpeille.
Remontit valmistuu, mutta yksi hurja keksii uusia nopeammin kuin kymmenen ahkeraa ehtii toteuttaa.
Jo ennen juhannusta koin hienon yllätyksen kun ohimennen väännälsin kasteluvesiputken hanaa: sieltähän tulee Vantaata, että suhisee. Isännät ovat saaneet pumpun toimimaan. Silläkös sateet loppuivat Juhannusaattoon vai johtuneeko siitä, että jäin lomalle? Isäntiä on kehuttava myös saunan tienoille kasaamiensa multa- ja tukkikasojen tunnollisesta levittämisestä rantapenkereiksi. Vielä nurmikonsiemen viimeiseksi silaukseksi ja saunan tontti on hienompi kuin vuosikymmeniin. Kiitos isännät.

1 kommentti:

  1. Hei,
    Miten päädyit valitsemaan Biolanin Naturum WC:n?
    Vaihtoehtojahan on: esim Separett, pakastava laite jne:

    VastaaPoista