torstai 29. heinäkuuta 2010

Vastakulttuuria - Saunoista, tavoista ja kirjoista

Saunakulttuurista löytyy netistä monia lähteitä esim. Linkki KSMuseon saunasivulle ja tietysti Saunaseuran sivut. Suomalaisen kirjallisuuden seura ja Juha Nirkko ovat tehneet pienen kulttuuriteon julkaisemalla Saunasta pienen perinnekirjan.
Miksi juhannussaunasta lähdetään takaperin ja miksi laskiaissaunassa ollaan vaiti? Kansanrunousarkiston aineistoista koottu kirja "Sauna - Pieni perinnekirja" kertoo saunan vuoden ja elämänkaaren. Kirjasta saa tietoa vanhoista saunan paikan ja polttopuun valinnan perinteistä ja vihta- ja vastakulttuurin eroista, saunatonttuun liittyvistä uskomuksista jne. Saunasta ja sen historiasta saa "elävää kuvaa": saunat olivat viime vuosisadan 20-luvulle asti savusaunoja ja vasta siitä eteenpäin ovat nykyiset sisäänlämpiävät ja jatkuvalämmitteiset teknisemmät saunat vallanneet alaa. Vielä noin 40 vuotta sitten taloissa miehet ja naiset kylpivät yhtä aikaa, tosin "paikkojaan" peitellen. Uuden saunan ensimmäiseen saunontakertaan ja Juhannussaunaan liittyi monenlaisia taikoja ja uskomuksia - nykyisin ei enää juhannusyönä näe niin suuria määriä alastomia neitoja taikojaan tekemässä.
Kirjasta löytyy myös niin väkeviä lemmennostatusloitsuja neidoille, että vaikea uskoa, etteivätkö tepsisisi nykyäänkin. Kansanperinteen ajoittain ronskia sävyä ei ole tässä kirjassa piiloteltu.
Haastattelussaan Juha Nirkko lupasi myös uudempaa saunaperinnettä koskevaa kirjaa. Sitä jäämme mielenkiinnolla odottamaan.
Tämäkin kirja on lahjoitettu Pakilan kerhotalon mainioon kirjastoon, joskin vaatimattomuus estää minua kertomasta lahjoittajan nimeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti