keskiviikko 12. toukokuuta 2010

EU vieköön


Yhdistyksemme piti talkoot leikkikentällä. Tällä kertaa sitä ei kuitenkaan voitu kehittää eikä kunnostaa. Olen kuullut monta tunteita liikuttavaa puhetta yhdistyksen kokouksissa/juhlissa, joissa on korostettu lasten ja jälkikasvun tärkeyttä siirtolapuutarhatoiminnalle. Tällä kertaa vain jouduttiin, sattuneesta syystä, toimimaan tätä kaunista ajatusta vastaan. Tuo sattunut syy on se, että viime vuosikymmenen puolivälissä päätimme liittyä kansainväliseen yhteenliittymään nimeltään EU. Niinpä nyt sitten, juuri tuon järjestön nimissä, yhdistyksemme on saanut kaupungilta ukaasin: leikkikentän leikkivälineet eivät täytä uusia EU:n turvallisuusmääräyksiä. Ehkäpä turvallisuutta olisi määräyksillä korotettu ilman EUtakin, mutta miten kätevää kaupungin virkailijoille onkaan perustella asiansa: EU vaatii.
Ja tuolta se nyt sitten näyttää tällä hetkellä, turvallinen leikkikenttä: Keinut, liukumäki ja kiipeilyteline ovat nurin ja hiekkalaatikko purettu. Kun minä olin pieni, josta nyt kyllä on reilu viiskytä vuotta aikaa, myönnetään, ei ollut tällaisia määräyksiä ja keinut olivat jykeviä ja niitä oli paljon. Mutta suosituimpia leikkipaikkoja olivat vanhojen talojen purkutyömaat. Sieltä löytyi kaikenlaista mielenkiintoista rojua, esim. aseeksi laudanpätkiä, joiden toisen pään läpi oli lyöty nauloja...

Sääennusteen mukaan hyinen keli helittää tällä viikolla ja saadaan lämmintä. Jo on aikakin, kasvihuoneessa olevat taimet ovat kärsineet pahasta kääpiötaudista lämmön puutteen takia. Noita kurkun taimia en ole uskaltanut edes viedä sinne, kun ovat kylmän arkoja.

Mutta kyllä siellä silti taimia on, ja jotkut ovat jo päässeet kasvun vauhtiin kylmistä öistä huolimatta. Taimipurkkeja on niin paljon, että äkkiä katsoen koko kasvihuone näyttää kaoottiselta, mutta tosiasiassa siellä on tarkka järjestys, näen siirtolapuutarhurin sielunsilmillä jo, missä kohtaa pihamaata kukin taimiryhmä tulee jatkamaan elämäänsä ja kasvuaan, ja senkin, mitä sille vapautuvalle kohtaa kasvihuonetta sitten jonkun viikon päästä istutan. Lämmin kevät jo sielua liikuttaa, vaikka ulkona onkin vielä kylmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti