perjantai 11. joulukuuta 2009

Mökin remontoinnista II

Ostin mökin sateisen kesän jälkeen syksyllä 1998. Myyjä sanoi mökin olevan huonokuntoinen, mutta paikanneensa katon hiljattain.
No, sateinen kesä jatkui vielä sateisempana syksynä. Mökissä oli kellarikerros, joka ei oikeastaan ollut enää käytössä. Siellä oli joskus ollut sauna, mutta nyt enää vain valtavasti puutarharojua ja seinää pitkin näytti valuvan vettä. Kellarissa näytti kuitenkin olevan viemäriputkisto, jota kautta vesi poistui. Tutkin putkiston ja havaitsin, ettei se oikeastaan johtanut minnekään ja tiiliputkista tehty putkisto oli ilmeisesti rikkoontunut jo aikaa sitten. Jäin talven ajaksi miettimään mitä oikein kellarille tekisin ja suunnittelin, tai haaveilin, muutenkin mitä kaikkea mökille voisi tehdä. Keväällä 1999 päätin, että viemäriremontti kaivinkoneineen on toteutettava heti, muuten en pian perennoitten takia raatsi maata kaivaa.
Huhtikuun alussa odoteltiin, että maa sulaisi riittävästi kaivutöille. Tutkin kellarin lattiaa tarkemmin ja huomasin toisen puolen siitä kovin heppoiseksi: purin sen vasaralla ja lapiolla ja kannoin betonin ulkosalle. Tämä puoli kellarista oli ilmeisesti ollut alunperin maalattiaisena säilökellarina. Sittemmin oli oltu oltu valavinaan lattia ja tekevinään sauna. Luojan kiitos purin kaikki nuo tekeleet pois: mökki olisi päältä lahonnut kokonaan jos molemmin puoli muoviin paketoidut, läpimärät villanriekaleet olisi jätetty paikoilleen. Toiselle puolelle kellaria, joka siis alunperin ei ollut ollut säilötilaa, oli rakennettu kellarikoppi, jonka myös purin pois. Vein aika monta kuormaa kaatopaikalle.
Kaivinkone saapui paikalle. Kaivatin mökin kulman kellarin seinän alareunaa myöten auki. Viemäriputki vedettiin seinän alta lattiaan piikattuun roiloon ja maahan kaivettuun uomaan. Esiin kaivetun seinän osan suojasin muovisella kosteuseristeellä. Kellarin päätyyn puhkaistiin kaksi uutta, pientä ikkuna-aukkoa. Vanhat aukot, jotka olivat jääneet takavaraston ja terassin alle, valoin umpeen uudella betonilla. Asensin uudet viemäriputket paikalleen. (Niistä ja imeytyskentästä sekä kuivakäymälöistä kirjoitin aikaisemmin.) Uuden lattian sain valettua huhtikuun lopussa. Uusien seinien muurauksen aloitin toukokuussa ja sain valmiiksi kesäkuussa. Muurasin seinät seitsemän sentin väliseinälecaharkoista. Väliin tuli 7 cm paksu polyuretaanilevy lämmöneristeeksi. Sain seinät ja lattiat tasoitettua kesäkuussa. Seuraavaksi asensin lattialämmityksen, laatoitin ja teetin sähkö- ja putkityöt. Alakertaan oli siis tehty vessa ja suihku sekä huone, jossa oli pesukone ja pakastin ja tilaa saunalle, jos sellaisen joskus päätyisin rakentamaan.
Vanhan keittiön olin purkanut jo huhtikuussa. Uuden mökkikeittiön asensin touko-kesäkuussa. Nyt mökissä oli jo toimiva vessa ja suihku sekä keittiö, mutta remontti jatkui ja pölyä oli joka paikassa edelleen. Heinäkuussa purin pari metriä tuvan laipiota ja eristin ullakon katon ja seinät (ns. Vintti-Iita-ratkaisu polyuretaanilevyillä). Kun vielä asensin kellarin uusiin aukkoihin uudet ikkunat ja laitoin kuistille lisälämmittimen, oli mökki siltä erää remontoitu.
Mutta kummasti sitä remonttia vain on jatkettu sen jälkeenkin: välillä on ollut vuosia ilman suuria töitä, välillä taas on tehty hurjasti hommia.
Uusi ulko-ovi ja varaava takka tulivat 2003 keväällä. Alkoi lämpöä olemaan ja pysymään taas vähän paremmin. Uusien tuplien rakentaminen tuli sitten parin kesän päästä. Ostin karmilankkua ja tein ne itse. Ostin leikatut lasit lasiliikkestä ja asensin ne itse tekmiini karmeihin. Ihan riittävän hyviä niistä tuli. Mutta kun parin vuoden päästä totesin, että pitäisi ruveta kunnostamaan ulkoikkunoiden kaikki karmit, huomasin, että aika ei enää riitä. Lahosieni oli minua nopeampi. Maalia irrottavista keleistä puhumattakaan. Eli luovuin näistä tuplalaseista myöhemmin, mutta en laittanut niitä roskiin vaan kierrätin ne Pakilan kevätromulavojen viereen: Ne hävisivät sieltä muutamassa minuutissa, ja ovat varmasti palveluksessa Pakilan mökeissä edelleen.
Varsinaista talvimökkeilyä pitempiä aikoja päädyin kokeilemaan vasta 2005 keväällä, kun asuin tilapäisesti Saksassa. Lämpö pysyi kyllä jotenkuten, mutta päätin, että teen vielä ulkoremontin ja laitan sammalla kunnon lämpöeristeet. Siitä seuraavassa jaksossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti