maanantai 9. marraskuuta 2009

Pakilan saunan remontin kuulumisia III

Viime viikonloppuna (7.-8.11.2009) remonttimme eteni piipunkorkeudessa mitaten taas kutakuinkin miehen mitalla. Muurarimme Veikko & Co. olivat sunnuntaina jo katolla töissä. Repsikkatalkooväki sekoitti laastia ja toimitti sitä ämpäreillä katolle. Tiiliä kannettiin ensin pukuhuoneen lattialle, siitä niitä ojenneltiin ketjussa vinttiin ja kattoluukusta katolla oleville muurareille. Tiilet ovat jo kaikki sisällä. Pihalla niitä ei ole enää yhtään. Eikä ole kyllä enää muurauslaastiakaan kuin puolet viimeisestä suursäkistä eli noin puoli tonnia. Kolme ja puoli tonnia on siis tähän mennessä laastia sekoitettu ja muuraukseen käytetty. Kokonaismäärä tulee olemaan yli neljä tonnia, sillä piipun pintojen rappaukseen täytyy hakea vielä kuivamuurauslaastia muutama säkki lisää. Tynnyreihin varattu vesi näyttää riittävän, jäljellä on vielä kaksi tynnyrillistä. Pakkanen ei ole hätyytellyt vielä liikaa, vaikka vesi on pari kertaa jo llut riitteessä. Kiitos kaikille sadevesitynnyreitään lainanneille.
Pesuhuoneessa ja löylyhuoneessa on kaikki seinämuuraukset ja tasoitukset tehty. Väliseinä on paikallaan. Löylyhuoneen katossa on jo höyrysulku ja koolingit paneeleita varten. Paneelilaudat ovat jo pukuhuoneessa odottamassa. Timpurimme Risto pääsee niitä talkooapulaistensa kanssa kiinnittämään jo lähiaikoina, jos vain laatta-asiat saadaan ratkaistua. Ja eiköhän ne saada.
Nimittäin suunnittelu- ja makuasiantuntijamme Mikko tuli jo Japanista ja ilmestyi saunalle sunnuntai-iltapäivänä iso pino laattanäytteitä mukanaan. Mikko tekee suunnitelmat laatoista ja laatoitus alkanee, jos ei tällä viikolla, niin sitten seuraavalla.
Talkooapulaisia on onneksi riittänyt myös viikolla, arkipäivinä. "Ansioitunein" näistä on arvioni mukaan saunamajurimme, Markku, joka on uhrannut jo useita viikkoja lomapäiviään talkootyöläisenä, milloin rälläkän varressa tiiliä sahaten, milloin muurarien apuna laastia sekoittaen. Luulenpa, että olemme kaikki Markulle aivan erityisen kiitoksen velkaa paitsi tästä uhrautuvuudesta, myös siitä, että Markku on jaksanut pidellä lankoja käsissään ja organisoida talkooväkeä ja hankkinut tarvikkeet ja työntekijät paikalle. Hyvä Markku! Uhrautuva jättitalkoopanoksesi on kaikilta ylösarvostettu.
Piipun muuraus tulee valmiiksi ensi viikonlopun talkoissa. Loppukorkeus harjalta piipunnokkaan muurataan vielä ensin ja sitten koko piippu rapataan ja asennetaan palosuojavillat piipun ympärille läpivientien kohdalle. Tämän jälkeen voi pellittäjä tulla pellittämään piipun ja paikkaamaan peltikaton sen ympärillä. Tämän jälkeen voidaan piipun päälle valaa "valuhattu" ja asentaa peltinen "suojahattu", joka estää piipun hormien kastumisen sisältä sateella. Tämä on erityisen tärkeää, koska saunarakennuksemme on talvet kylmillään, jolloin jäätyminen voisi tehdä märissä hormeissa tuhojaan.
Ennen laatoittajan tuloa täytyy vielä piikata pesuhuoneen lattiaan reikiä kahta uutta lattiakaivoa ja veden tuloputkia varten. Nämä tehtänee tällä viikolla, että sertifioitu märkätilarakentajamme pääsee esteettä töihin. Ensin tehdään uusia kaatoja, jonka jälkeen vielä levitettäneen tasoitetta ja sen jälkeen kosteussulut ensin seiniin ja sitten lattiaan, sitten laatoitetaan seinät lattianrajaan ja sitten lattiat. Lämmityskaapeli pesuhuoneeseen ja löylypuolellekin ainakin "paljasjalkakävelyalalle" (?), asennetaan ennen laatoitusta. Jos kaikki käy hyvin on laatoitustyöt viimeistelysaumauksia myöten tehty vielä tänä syksynä. Keväälle näyttää jäävän lähinnä putkimiehen töitä, eikä paljon mitään muuta. Ja tämä, rakkaat kanssasaunojat, tarkoittaa sitä, että on melkein mahdotonta enää epäonnistua remontin kanssa niin paljon, ettei päästäisi ensi toukokuusssa ihan normaaliaikoina saunomaan. Kaiholla jo ajattelen saunan tulevia kevättalkoita: aurinko paistaa, linnut laulaa, laituria kannetaan jokeen ja sauna: se on uutuuttaan kiiltävä ja kutsuvasti tuoksuva talkooväkeä lämpimiin uumeniinsa odottaessaan.
Uudet ikkunat paikoillaan.

Piippu alkoi jatkaa nousuaan
vintillä...

ja jatkoi nousuaan katolla.

1 kommentti: