sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Talvi jatkuu sitkeästi, kevätkokous kuitenkin

Tänään oli yhdistyksemme kevätkokous. Käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat ja kerhotalon remonttia sekä kaavoitustilannetta. Johtokunta sai vastuuvapauden ja tilinpäätös, sekä vuosikertomus, hyväksyttiin. Johtökunta sai lisäksi sekä kehuja, että haukkuja.
Moitteita tuntui tulevan erityisesti kaava-asiaan liittyen. Jorma Bergholm oli valmistellut kokoukseen puheenvuoron kaava-asiasta ja johtokunnan toiminnasta kaava-asiaan liittyen. Hän painotti, että yhdistyksen kanta kaavaan lyödään lukkoon kaupunkisuunnittelulautakunnan tehtyä päätöksen kaavasta ja pyydettyä siitä lausuntoja asianosaisilta. Tämä tehdään yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa, todennäköisesti kesäkuussa.
Osaa kokousväkeä tämä ei tyydyttänyt, vaan he vaativat heti toteutettavaksi tiedustelua yhdistyksen jäsenten kannoista kaavaluonnokseen. Mitään tällaista päätöstä ei voitu tehdä, koska esitystä ei ollut toimitettu ennen kokousta, eivätkä kaikki jäsenet siis voineet olla tietoisia esityksestä. Jäi sellainen vaikutelma (kymiksen välihuudonkin mukaan), että pieni porukka piti hetken aikaa koko kokousta panttivankinaan jatkamalla keskustelua vielä puheenjohtajan yritettyä jo päättää keskustelun. Surukseni huomasin, että totaalinen kaikkien muutosten vastustaminen näytti olevan osittain peräisin Mäntypolulta. Minusta totaalinen vastaan haraaminen ei auta, vaan saattaa, pahimmassa tapauksessa, jopa huonontaa tilannetta. Kaavapäättäjät joutuvat totaalisesta vastarinnasta huolimatta kuitenkin päättämään jotain. Tällöin Mäntypolkulaisten ongelma tonttien vapaaehtoisesta jakamisesta kahtia kaavassa saattaa unohtua ja jäädä kaavaan ja jopa ilman kaavamerkintää vapaaehtoisuudesta, jolloin saatamme olla vuokrasopuimuksen uusimistilanteessa 2026 pakkotilanteessa.
En minäkään pidä siitä, että uusi polku, jolla vielä alkuvuosina liikennöi mahdollisesti suuria kuorma-autoja, kun uusia mökkejä rakennetaan, tulee keittiömme ikkunan alle. Kuitenkin voin sen sietää, jos se on hinta siitä, että kaava saadaan muuten kohtuulliseksi - eli mm. tuo vapaaehtoisuus kaavamerkintään mukaan, jolloin se ei voi 2026 muuttua pakoksi ilman kaavamuutosta. Nyt tämä on totaalisella vastustuksella mahdollisesti vaarannettu.
Olisi mukava, jos ne, joilta tämä vastustaminen on ns. lähtenyt lapasesta, palaisivat yhteistyöhön muiden kanssa, ja ymmärtäisivät, että yhteisten asioiden hoitamiseksi, täytyy tehdä kompromisseja ja omalle kohdalle ei voi aina odottaa parasta lopputulosta, mutta katastrofit voidaan välttää yhteisellä ja johdonmukaisella toiminnalla, ei hajottamalla ja riitelemällä julkisesti kaupunkiin ja lautakuntaan päin.
Oman mökin asioista sen verrran, että talvi näyttää ottaneen meistä niskalenkin: se pakotti meidät tänä viikonloppuna käyttämään kellarin ovea. Paraatiovi on juuttunut, koska kuisti on märän syksyn ja hiljalleen syvenneen roudan vuoksi noussut oven kohdalta muutaman sentin ja lukon kieli on jäänyt kaniin pesäänsä. Yritin urheasti korjata tilannetta. Aiemmin olen korjannut kuistin perustukset routaa kestäviksi. Tai siis luulin korjanneeni, kunnes tuli tämä yllätys. Kuistin kulmissa on routarajan alle kaivetut betonipylväät. Olin kuitenkin unohtanut oven alle yhden vanhan betoniharkon saven päälle. Lisäksi terassi lepää harkkojen päällä hiekkakerroksella, jonka alla on salaojat, mutta niiden alla savea. Viime syksy oli niin märkä, että jäätyminen yllättää nyt sitten maaliskuussa. Saa nähdä pääsemmekö ennen Juhannusta keskikerroksen ovesta sisään. Kiukuspäissnäni ryömin terassin alle ja hakkasin lekalla mainitun vanhan betoniharkon ja pari harkkoa terassin alta hajalle, purin terassin portaista kuistiin kiinnitetyn tukijalan ja nostin kuistia tunkilla ja otin säätöpalat pois alaparrun ja betonipylvään välistä. Seurauksena oli - ei mitään. Kuistin kulma roikkuu muutaman sentin ilmassa, eikä suostu laskeutumaan edes lattialla hyppimällä ja oven aukko on edelleen noin kaksi senttiä suunnikkaana eikä ovi inahdakaan. Luonnon voimat ovat pientä ihmistä, tai ainakin mökkiläistä, suuremmat.

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Jäljet johtavat sylttytehtaalle?

  Kaupunkisuunnitteluviraston vuorovaikutusraportti 9.4.2013 s. 30:
  "Suurten palstojen jakaminen tuli selvitettäväksi kaavaprosessissa vasta kun oli käyty useita palavereja Pakilan siirtolapuutarhayhdistyksen kanssa ja saatu tietää ongelmista, joita suurten palstojen hoidossa on ollut. "...
  "Alueen keskiosassa on ollut lisäksi kahden palstan kokoinen pienoisgolfalue, jota ei käytetty viime vuosina ja joka on päässyt ränsistymään. Yhdistyksen johtokunnan jäsenet esittivät sen muuttamista kahdeksi palstaksi. Samoin oli keskustelua Poppelipolun, Lehmuspolun ja Jalavapolun rajaaman alueen keskellä olevan alavan kolmion muuttamisesta palstoiksi, koska sillä ei vetisenä kohtana ole todettu olevan yleistä virkistysarvoa."

  Kevätkokouksessa saamamme informaation mukaan johtokunta vastustaa tonttien puolittamista ja muutakin alueen sisäistä lisärakentamista. Kuka siis valehtelee/vääristelee ja miksi? Kenen kanssa/hyväksi tässä on tehty yhteistyötä?

  Johtokunnalla on kaiken aikaa ollut mahdollisuus (=keinot ja velvollisuus) toimia yhteistyössä yhdistyksen jäsenten kanssa. Jäsenistön mielipiteitä ei ole lisärakentamisesta siitä huolimatta koskaan demokraattisesti kartoitettu. Jos näin olisikin sääntöjä noudattaen tehty, emme tarvitsisi mitään polemiikkia. Erilaisten mielipiteiden esittäminen ei ole riitelyä, johtokuntamme on itse halunnut tehdä kannanottoja vain omasta puolestaan ja kehottanut jäseniä esittämään omat mielipiteensä erikseen. Jopa eri vuosien johtokuntien esittämät mielipiteet eroavat toisistaan ratkaisevasti. Mitä kirjoititkaan johdonmukaisuudesta? Missään yhdistyksen normaalisti koolle kutsuttavissa vuosikokouksissa asiaa ei ole ollut asialistalla ennen tätä kevätkokousta, vaikka useasti olisi voinut olla, ja vaikka muutamat meistä ovat jo 2010 kirjallisesti ilmaisseet johtokunnalle hämmennyksensä mielipidetiedustelun puuttumisesta. Kevätkokouksessa johtokunnalle tarjoutuikin tilaisuus yrittää korjata virheensä kun asiallisesti ehdotettiin että kaikille jäsenille viimeistään nyt lähetettäisiin postitse asiaa koskeva kirjallinen mielipidekysely. Johtokunnan edustaja tyrmäsi ehdotuksen agressiivisesti ilmoittaen ettei sellaista tulla tekemään, ettei edes sellaisen esittäminen ole "sääntöjen mukaan" sallittua, vaan asiasta olisi pitänyt jättää aloite 1kk ennen kokousta, johtokunnan olisi pitänyt saada varautua ehdotukseen lausunnollaan. Kyllä toimintaehdotusten esittäminen jonkin asian ratkaisemiseksi on asialistan kyseisessä kohdassa sallittua ja normaalisti jopa toivottavaa. Vastaavia kyselyitä kaikenlaisesta muusta on vaivatta voitu tehdä ilman alustavaa protokollaa. Sen sijaan, että oltaisiin pahoillaan vakavasta virheestä, pelotellaan kritiikkiä esittäneet hiljaisiksi ja haukutaan heitä ala-arvoisesti kaikilla mahdollisilla foorumeilla. Itse asiassa kaikki tapahtunut näyttäytyykin varsin johdonmukaisena kun muistaa arkkitehti Sarmajan kertoneen aloitteen tielinjauksen tekemiseen Lystikukkulan kautta tulleen "yhdistykseltämme" vuonna 2007, kun silloinen puheenjohtajamme esitti sen hänelle yhdistykseltä saatavan lisärakentamisluvan ehdoksi.

  jatkuu seuraavassa kommentissa

  VastaaPoista
 3. jatkoa edelliseen kommenttiin

  Kevätkokouksessa luvattu, ainoastaan ilmoitustaululla ja netissä 7 päivän varoitusajalla kokoonkutsuttava, ylimääräinen asiaa käsittelevä kokous on tässä vaiheessa pelkkää silmän lumetta ja teatteria. Ylimääräisen kokouksen vaatimattomalla kutsumenettelyllä varmistetaan että mahdollisimman harva ja tietysti mieluiten vain johtokunnan suosiota nauttiva ylipäätään saisi kokouksesta tiedon. Johdonmukaista yhteistyötä alusta loppuun.

  Juha-Pekka Turusen mukaan kaavoihin ei ole olemassa eikä saatavissa mitään "vapaaehtoisuusmerkintöjä", "kaava sinällään mahdollistaa tai sulkee pois, kaikkea kaavoitettuahan ei ole pakko rakentaa". Liikennesuunnittelija Tenkasen mukaan tielinjaus Lystikukkulan kautta on kiinteästi yhteydessä metsänreunatonttien jakamiseen. Tien vetämiselle alakautta esim. alueemme ja viljelypalstojen välistä tai niiden keskeltä ei muutoin hänen mukaansa ole estettä. Tämänhän hän totesi myöskin silloin viimeisimmässä kaupungin keskustelutilaisuudessa viime lokakuussa.

  VastaaPoista