sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Pakilan villi luonto

Eilen mökille tullessa huomattiin Lystikukkulan metsän puolella vähän ennen mökin porttia lumessa taistelun jälkiä. Yksi ison siiven isku erottuvine, harottavine sulkineen ja lumessa, siinä lähellä, pieniä pirskottuneita verijälkiä ja pari veristä sulkaa. Arveltiin ensin, että haukka tai pöllö on napannut jonkun eläimen tässä. Mutta siiven jälkiä oli vain yksi. Toisenpuolen jälki puuttui, kuten tavallisesti, jos vaikka pöllö on napannut pikkunisäkkään. Lisäksi paikalla oli paljon rusakon, ketun ja koiran jälkiä ristiin rastiin ja tuo verinen kohta oli erityisen myllääntynyt jäljistä, joista ei tiennyt, olivatko ketun vai koiran. Kun sitten loimme katseen mökkiin päin, ojan yli, huomasimme varsinaisen päänäytöksen, tai jälkinäytöksen, tapahtumapaikan: ojan penkalla, liiterin takana oli isoja veriläiskiä, suuri määrä höyheniä ja sulkia, niiden joukossa pari tusinaa raidallisia pyrstö- tai siipisulkia. Maasta löytyi lumen seasta kallon kappale, joka oli kuin vähän kanamunaa pienemmästä kallosta.
Arvauksemme pienen tuumailun jälkeen on, että Lystikukkulalla pesivän kanahaukkaparin poikanen on jäänyt tavehtimaan paikalle, heikentynyt ja joutui nyt ketun yllättämäksi ja syömäksi. Jos arvaus on väärä ja lukijalla parempi selitys, kertokaa kommenttinne.


3 kommenttia:

 1. Hyvä Timppa! Kiitos mielenkiintoisesta blogista, on hienoa, että jaksat kertoa siirtolpuutarhan elämästä näin laajasti ja mielenkiintoisesti.

  Haluaisin esittää sinulle hypoteettisen kysymyksen liittyen siirtolapuutarhan vesihuoltoon ja viemäriverkkoon: käsi sydämellä, jos voisit saada mökkisi liitettyä yleiseen viemäriverkkoon täysin ilmaiseksi, liittäisitkö sen siihen? Liittäminen ei tässä ajatusleikissä häiritse naapureita.

  Liittäminen mahdollistaisi siis ympärivuotisen asumisen, mutta olisi ehkä(?) epäekologisempaa jne. Mitä ajattelet?

  t. Ruskis

  VastaaPoista
 2. Olisikohan kettu pistänyt kanahaukan suihinsa. Haukan on täytynyt olla silloin maassa jostakin syystä.

  Viime kesän saalistamisen perusteella näytti siltä että kanahaukkahan se vasta peto onkin.

  Lumijäljistä voi päätellä monia tapahtumia. Kerrankin lintu (fasaani) oli rynnännyt lentoon Pakilan puolella jokea ja päätyi teuraaksi vasta Puksun puolella. Verivana osoitti lentoreitin. Noin myyrän kokoinen lumikko voi tehdä tuommoisen.

  Vähän hankala jälkeenpäin olla varma koska raadolla käy lopulta monia muitakin eläimiä.

  VastaaPoista
 3. Kutakuinkin samanlaista jälkeä oli nähtävissä viime talvena petankkikentällä.

  VastaaPoista