Pakilan kehittämistä mietittiin eilen kerhotalolla. Kaavoitustilanteesta ja alueemme laajentumisesta kertoi arkkitehti Päivi Sarmaja Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirastosta. Keskustelua herätti alueemme entisten "puuceetonttien" ottaminen mökkitonteiksi sekä uuden "yläparkkipaikan" lisäksi suunniteltu uusi tie tai "polku" uudelle Jasmiinipolun jatkeelle. Keskustelussa tuotiin vaihtoehtona esiin myös ns. tykkitien mahdollinen käyttö. Se on suojeltu osana vanhaa linnoitusjärjestelmää, mutta ehkä sen voisi silti ottaa näin keveään käyttöön. Kaavaluonnos tulee syksyllä nähtäville ja menee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn. Tämän jälkeen seuraa lausuntokierros ja noin vuoden kuluttua mahdolliset muutokset. Kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon kaava etenee noin vuoden 15 keväällä. (Jos) Kun kaavasta valitetaan, se voi saada lainvoiman aikaisintaan noin vuoden kuluttua tästä.
Simo Freese esitteli uusia luonnoksia kerhotalon ulkopuolen ehostuksesta kattoa laajentavilla terasseilla ja lisärakennuksella, johon tulisivat ympärivuotiset vesivessat ja suihkut. Luonnos oli ilahduttavasti kehittynyt keväästä, eikä herättänyt enää sellaista epäilystä toteutuksen mahdollisuuksista. Näytti realistiselta. Harmi vain, että viemäriveto on niin pitkä ja kallis, että kokonaisuus maksaa kokouksessa heitetyn arvion mukaan noin 1200 euroa per mökki. Ei tuo nyt mahdoton ole, sehän voidaan kerätä ja rahastoida usean vuoden aikana.
Kokouksessa joku herätti epäilyksen investoinnin kannattavuudesta, että olisi halvempaa kustantaa halukkaat taksilla kotiin pyykkiään pesemään kuin investoida yhdistyksen pyykkitupaan jne. yms.
Minulla on mökilläni tulevan EU-direktiivin mukainen jätevesijärjestelmä. Voin siis laskea suihkuvedet ja pyykkivedet vapaasti ympärivuoden imeytyskenttään. Systeemin rakentaminen maksoi huomattavasti enemmän kuin nyt esitetty remonttikustannus per mökki. Pelkkä kaivinkoneen kustannus oli paljon enemmän. Ainakin näin ajatellen investointi on järkevässä mitassa. Eikä muunlaista kannattavuutta vapaa-ajan viettoon tarkoitetussa hankkeessa mielestäni tarvitse edellyttääkään.
Kokouksen jälkeen kaavaluonnosta tiiratessa kävi ilmi, että Mäntypolun isot tontit on jaettu kaavassa kahtia. Kateus vie kalatkin vedestä? Mikäs siinä, jos saan itse rakentaa sen toisen mökin ja päättää itse kenelle sen myyn. Mutta jos voin vain jakaa tontin ja sitten se menee kaupungin arvontaan, jossa tulee "kuka hyvänsä" jakamaan vaivalla hoidettua puutarhaani, ei taida kauppoja tulla. No, Päivi Sarmaja vakuutti, että kaava ei pakota mihinkään, tekee vain mahdolliseksi.
Seuraavaksi Make esitteli ilmalämpöpumppuja ja niiden etuja. Minä olen käsitellyt omaa pumppuani ja sen edullisuutta täällä blogissa. Se tulee maksetuksi ensi talven aikana ja sen jälkeen se tuottaa puhdasta säästöä. On kuitenkin huomattava, että meidän mökin käyttö on varsin talvi-intensiivistä: olemme täällä lähes joka viikonloppu talvellakin.
Lopuksi Jouni Koivula Solarventistä esitteli aurinko- ja lämpöpaneeleita. Hinta vaikutti keskimääräiseen tehoon nähden kovalta. Joku kysyikin, mihin lämpöä saisi varastoon, että sitä olisi sitten kun on pimeää ja kylmää. Näihin täytyisi perehtyä vielä lisää - ihan näillä tiedoilla ei vielä voi tuomita suuntaan eikä toiseen.
torstai 28. kesäkuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiitos Timppa hyvästä yhteenvedosta. 1200 on paljon rahaa, mutta investointinahan se pitää nähdä. Ja kohtuulliseksi sen varmasti tekee jos usealle vuodelle jaetaan. Toki kyllähän se rasittaa niitä, jotka vain käyvät mökillä eivätkä sielä yövy. Ymmärrän hyvin. tosin meidän puutarhan mökit on jo sen kokoisia, että niissä varmasti moni yöpyy ja tätä kautta pyykkitupa / ympärivuotiset suihkut jne perusteltuja. Pidentää huomattavasti mökkikautta ja tätä kautta käyttöastetta sekä parantaa elämänlaatua :) Hyvä yhteenveto. Meidän perheelle uudistus olisi tarpeellinen.
VastaaPoista