maanantai 25. lokakuuta 2010

Ruskaa pakkasessa

Taas tuli tehtyä se reissu. Sama reissu kuin viime syksynä (linkki). Lopputuloksena on hirmuinen kasa hevosentuotetta säkeissä kasvimaalle mulloksen päälle pinottuna. Lauantaina sää suosi. Aamulla oli pikkupakkanen (siitä otsikko...?) ja auto peräkärryineen pyrki luistelemaan, mutta päivän mittaan jää ja kuura ja satanut pieni määrä lunta sulivat pois auringon paisteessa. Viimeistä kuormaa purkaessa oli jo hiki. Nyt on taas paskaa, niin että ranteita pakottaa. Oli ne säkit niin raskaita nostella. Suosittelen kovasti vastaavaa harrastusta muillekin. Vermosta saa ilmaiseksi vadelmalle katteeksi ja lannoitteeksi sopivaa tuotetta. Peräkärryn vuokraaminen ei ole kallista ja lisäksi tavaraa säkkiin lapioidessa saa, paitsi raitista ilmaa, myös melkoisia hajuelämyksiä. Tämä on kierrätystä parhaasta päästä. Vermolle puru ja hevosen lanta on ongelmajätettä ja suuri kustannustekijä. Hakemalla oman kuorman voi näin tukea suomalaista hevosharrastusta. Vermon ehtii kyllä vielä keväälläkin, mutta syksyllä säkitetty tavara ehtii "kypsyä" talven ajan, eikä ole vaaraa, että lanta olisi liian tuoretta ja vielä "palavaa". Liian tuore lanta voi vahingoittaa kasveja.
Samettikukat ehtivät juuri kukkia, ennen kuin paleltuivat lauantain vastaisena yönä. Vähältä piti, etten unohtanut korjata kalebassisatoa ennen pakkasia. Ei noista vielä kovin muhkeita juoma-astioita saa, mutta kunhan ilmastonmuutos etenee, niin muutkin afrikkalaiset kasvit alkanevat tuottaa kunnon satoa myös meillä...
Tikkuaski on mukana mittakaavaksi.

Sunnuntaina saatiin silputettua vadelman tämänvuotiset varret. Hankin jo keväällä Boschin uuden turbosilppurin (Bosch AXT 23 TC). Nyt kesän sitä käytettyäni olen edelleen epävarma, onko se korkean hintansa arvoinen: sen pitäisi hyväksyä yhtä hyvin kovia oksia kuin pehmeitä perennan varsia. Menemättä tukkoon. Mutta kun se menee tukkoon mehevistä ja kuituisista perennan varsista, jotka kääriintyvät turboterän ympärille ja estävät sen tyhjentymisen. Terän puhdistaminen on kyllä helpompaa kuin monessa muussa mallissa, mutta vaivalloista kuitenkin. Kovatkin oksat, kuten vaikka vadelman varret, tukkivat koneen, jos keli on märkä kuten oli nyt sunnuntaina. Hyvä ja suositeltava silppuri odottaa edelleen löytäjäänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti