keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Eikö yhdistyksen talous olekaan kunnossa?

Olen huomannut hallituksen esittävän syyskokoukselle, että ryhmämaksua korotettaisiin peräti 50 €uroa.
Tätä perustellaan tietääkseni saunan ja sähköverkon menoilla. Nuo ovat kuitenkin molemmat sellaisia menoja, joihin on jo aiemmin varauduttu. Miksi siis korotus ja sen seurauksena ylijäämäinen tulevan vuoden tilinpäätös? Yhdistyksellä on aiempia säästyneitä varoja, joten alijäämääkään ei tarvitse erityisemmin pelätä.

Viime syyskokouksessa oli esitys satasen korotuksesta ryhmämaksuun. Sekään ei mennyt läpi, eivätkä myöskään sen perusteluksi esitetyt toimintatapojen muutokset.

Sikäli kuin tiedän ei hallitus ole esittämässä suuria toimintatapojen muutoksia tai uusia investointeja, joihin ei olisi jo varauduttu. Pitää muistaa, että sähkön perusmaksu on viisikymppiä aiemman kympin sijasta, jotta verkko saadaan aikaa myöten kuntoon. Sähköverkon kunnostusta ei siis voi käyttää korotusperusteena.

Saunan boilereiden uusiminen ja muu kunnossapito mahtuu kyllä aiemman ryhmämaksun mukaiseen budjettiin aivan hyvin. Jos sauna haluaa jotain erityisinvestointia, kuten lämpöpumppuja, ne pitäisi perustella investointilaskelamalla, joka osoittaisi, että kustannukset ovat pienemmät kuin saavutettavat hyödyt - epäilen tätä saunan lyhyen käyttöajan, 5 kk/vuosi, takia. Jos kuitenkin päädytään tällaiseen investointiin, sekin mahtuu kyllä aiemman suuruiseen vuosibudjettiin. "Investointivara" on noin 20 tuhatta €uroa vuodessa.

Olemme suurin siirtolapuutarhayhdistys tässä maassa, mutta jäsen/ryhmämaksumme ei suinkaan ole pienin, kuten voisi olettaa, koska kaikki kustannukset, kuten hallinto ym. eivät kasva suorassa suhteessa jäsen/mökkimäärään. Tämä selittää, että pystymme investoimaan tarvittaessa isojakin summia vuodessa, kunhan taloudesta pidetään muuten tarkkaa huolta. Näin teimme esim. jäteasemainvestoinnin. Ei sen takia tarvinnut mitään maksuja korottaa, vaikka summa oli huomattava.

En matkaesteiden vuoksi pääse syyskokoukseen, joten tuon käsitykseni esille tällä kanavalla ja toivon, että järki voittaa kokouksessa ja että kanssapuutarhurit osallistuvat sankoin joukoin kokoukseen ja päättävät yhdessä mihin suuntaan yhdistyksen taloutta viedään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti