maanantai 22. kesäkuuta 2015

Elämää siirtolapuutarhassa

Tänä vuonna on edelleen omenankehrääjää runsaasti, vaikka kevätruiskutuksilla sitä yritettiin torjua. Forestumin viime vuoden pyyntiraportissa kerrotaan, että kevätruiskutus on sitä todettu tehottomaksi. Siitä huolimatta ruiskutusta tarjottiin edelleen yhdistyksellekin. Päädyttiin siihen, että halukkaat saavat tilata. Minä ruiskutin itse, mutta yhtä huonolla tuloksella.
Polkuja kävellessä törmää jo sellaisiin, kauttaaltaan seitin peitossa oleviin, puihin, kuin viime vuonnakin. Paras torjunta lienee käsin repimällä. Siten toukat saa todella pois. Vesisuihkulla ne saa lähinnä hätälaskeutumaan siimansa varassa alemmille oksille.Maassa lojuvista oksankärjistä voi päätellä, kuinka paljon toukkapesiä on poistettu...
Täytyy kuitenkin tunnustaa, että olen nyt pettyneenä turvautunut myös cypermetriiniin (1 ml/10 l, ruiskutetaan lehdet märiksi), jota saa ainakin Kukkatalosta hintaan 13,5 euroa 50 ml (josta siis saa 500 litraa ruiskutetta! Naapurin kanssa voi hankkia yhteisen putelin!)

Kerhotalon talkooväki ihmetteli varpusten pesien määrää talon peltikatteen ja aluskatteen välissä. Pesiä on niin räystäillä kuin harjallakin. Tuntuivat häiriintyvän räystäslautojejn uusimisesta. Jotkut talkooporukan ulkopuoliset vetivät jopa sellaisia johtopäätöksiä, että talkooväksi olisi naulannut laudat varpusten pesien päälle ja estänyt emojen kulun pesille. Sallikaa minun vakuuttaa, että tämä ei pidä paikkaansa. Tästä voi jokainen vakuuttua istumalla hetkeksi uudelle terassille tarkkailemaan: emot kulkevat sujuvasti edestaikaisin pesälle ja sieltä pois, ihan kuten aiemminkin.

Perennat muodostavat siirtolapuutarhapalstojen kruunun jalokivet. Aloittavalle tarhurille perennat tuottavat päänvaivaa. Kukinta-ajat ja värit eivät osu kuten suunniteltiin ja seuraa loputonta perennoiden siirtelyä paikasta toiseen palstan alueella. Netissä on käytettävissä mainio apuväline oikeiden perennojen löytämiseksi. Välineen avulla löytyy suositeltavia, kestäviä ja Suomen oloissa kestäviä lajeja. Palvelu löytyy osoitteesta: linkki.

1 kommentti:

  1. Niin, että mistä sitä cypermetriiniiniä on ostettu? Kukkatalossa ei ollut. Ehdottivat rautakauppaa mistä voisi löytyä. Olisko myydä vähäsen? Osa puista jo menetetty ja kohta varmaan loputkin :(

    VastaaPoista