maanantai 14. lokakuuta 2013

Ruskaa pakkasessa

Nyt on sitten jokasyksyinen paskareissu taas takana. Paskaa rukkasessa. Ei olisi voinut olla erilaisempi ilma verrattuna viime syksyyn: nyt oltiin todellisella ruskaretkellä, mutta viime vuonna vastaavana aikana oltiin keskellä satavuotisia sateita.
Olimme päätyneet luopumaan säkittämisestä kokonaan. Viime syksynä säkittäminen oli lähes ylivoimaisen raskasta kun tavara oli läpimärkää. Nyt ei sitten säkitetty, vaan lapioitiin suoraan peräkärryyn, josta kärrättiin perunamaalle talviaumaan. Kärrääminen oli vähän työlästä, mutta kaiken kaikkiaan homma oli helpompi kuin säkittäen. Saatiin neljä kuormaa muutamassa tunnissa Vermosta Pakilaan.
Veden puutteeseen mökissä on jo tottunut. Ihmeen äkkiä se kävi, kun on harjoiteltu ennenkin. Kertakäyttölautaset ja tilkkatiskaus taas käytössä.
Puutarha alkaa olla talviasennossa. Vatut leikattu ja ne, jotka yltävät lankaan, sidottu. Suurin osa jäi tynkälyhyeksi kuivan alkukesän vuoksi. Ensi kesänä täytyy muistaa kastella myös vattuja. Kasvimaat on käännetty ja kompostia ajettu kasaan kasvimaalle odottamaan kevättä. Kusikompostien turpeet on vaihdettu.
Viikonlopun iltakävelyillä näkyy valoa enää muutamasta mökistä, mutta aurinkoisena viikonloppuna oli suuri määrä mökkiläisiä lähtenyt tekemään syystöitä.
Pari viikkoa vielä ja puutarhaliikkeessä astuvat voimaan ne 70-80 prosentin viimehetken alennukset. Sieltä ostettuja sipuleita voi sitten rautakangen kanssa istuttaa jäiseen maahan.
Viime päivät ovat olleet mukavan lämpimiä. Toisin oli syys-lokakuun vaihteessa: yöpakkanen käväisi yli viidessa asteessa ja ehti rikkoa vesihanoja alueelta, koska niitä ei ollut vielä tuossa vaiheessa ehditty tyhjentää.
Niin se koettelee, vaan ei hylkää, luonto, puutarhuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti