tiistai 3. toukokuuta 2011

Löylymyytin lähteellä

Näin saunakauden alkaessa on sopivaa kertoa löytämästäni vaikuttavasta teoksesta. Se on Uskontotieteilijä Juha Pentikäisen toimittama teos: "Löylyn henki - Kolmen Mantereen kylvyt". Olen kerran saanut kuunnella Pentikäistä esitelmöimässä suomalaisista myyteistä, ja hämmästynyt, miten vähistä aineksista hän pystyy kutomeen tavattoman vaikuttavan esityksen niiden vaikutuksesta.
Kirja on julkaistu vuonna 2000, mutta sitä on vieläkin myynnissä (ks. esim. linkki).
Kirjan kirjoittajat ovat todella laaja valikoima eri aloja: uskontotiedettä, ympäristöpsykologiaa, kansatiedettä, arkkitehtuuria, kulttuuriantropologiaa jne. Hämmästyttävää on, että tästä joukosta on toimittaja loihtinut näinkin yhtenäisen teoksen.
Kirjoituksia yhdistää kunnioittava suhtautuminen perinteisiin ja myytteihin. Kylpemisen sisältöä lähestytään, ei vain fyysisen puhdistautumisen, vaan myös henkisen valmistautumisen ja hiljentymisen aiheena.
Kirjassa kerrotaan perusteellisesti Pohjois-Amerikan tasankojen lakota-intiaanikansan inipi kylpyriitistä. Inipi on höyrykylpy "telttasaunassa" ja liittyy aina johonkin uskonnolliseen seremoniaan siihen valmistautumisena. Inipi elää vieläkin intiaaninen kovasta kohtalosta huolimatta.
Toinen kylpyaihe kirjassa on japanilainen Furo. Furo kuuluu japanilaiseen elämäntapaan siinä kuin teeseremoniakin. Furoon ei kuitenkaan houkutella ulkomaalaisia, niin kuin teeseremoniaa oppimaan. Ehkä pelosta, että he eivät osaisi käyttäytyä sen arvon ja hengen mukaisella tavalla. Lyhyesti sanottuna furo on kuumavesikylpy syvässä, puisessa "kylpytynnyrissä".
Kolmas aihe on luonnollisesti suomalainen sauna. Emme me suomalaiset voi väittää saunaa keksineemme. Mutta me olemme se kansa, jonka arjessa saunan perinne elää voimallisimmin ja yleisimmin. Tähän on varmasti syytä kulttuurissamme ja hengessämme, jossa vanhat myyttimme ovat säilyneet elinvoimaisina nykypäivään saakka.
Tämä kirja auttaa vertaamaan kylpykulttuuriamme muiden maiden perinteeseen ja niiden merkityksiin. Tässä vertailussa, yllättäen, aukeaa myös oman saunakultuurimme syvempi, myytteihin liittyvä, sisältö paremmin.
Kirjan kuvat ovat suurelta osin Jari Jetsosen kuvaamia. Ohessa on näpsäys yhdeltä kirjan aukeamalta, jossa on meille niin tuttu Jorma Eton runo suomalaisesta, joka huutaa rannalla... ja Jetsosen kylpijöiden kuva, joka on meille Pakilan saunojille niin tuttu: ihan totta, sama kuva kuin saunamme seinällä isokokoisena vedoksena.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille Pakilan saunojille. Jos ei halua kirjaa ostaa, sen voi lainata toki myös kirjastosta (linkki).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti