lauantai 6. helmikuuta 2010

Mistä se tulee se siirtolapuutarha?

Köyhäinpuutarhoja perustettiin 1800-luvulla Saksassa kaupunkien liepeille hyväätarkoittavien maanomistajien, tehtaanomistajien ja kaupunginhallitusten toimesta. Tämä oli yhtenä asiana niistä monista, joilla yritettiin päästä yhä pahenevasta köyhyysongelmasta. Ongelman syynä oli väestön yhtäkkisesti hyvin nopeaksi paisunut kasvu. Talouden tuottavuus ei kasvanut yhtä nopeasti kuin väestön määrä, minkä vuoksi köyhäinongelmaa pidettiin tärkeimpänä yhteiskunnan ratkaistavaksi asettuvista ongelmista. Yksi Saksan ensimmäisiä köyhäinpuutarhoja oli kreivi Carl von Hessenin perustama palstoitettu puutarha (ns. Carl-puutarhat), joka perustettiin 1806 tuolloin vielä tanskalaisen Kappeln an der Schlein lähelle. Olisiko siirtolapuutarhaa siis sittenkin pidettävä pohjoismaisena, eikä saksalaisena, keksintönä (;-)).Puutarhapalstojen päätarkoitus oli lieventää köyhyyttä ja nälkää. Vuonna 1826 oli näitä puutarhoja jo 19 kaupungissa. Palstojen kooksi vakiintui jo tuolloin yhä edelleen yleinen 400 m². Palstoja vuokrattiin pientä vuokraa vastaan. Puolivälissä 1800 lukua perustettiin moniin kaupunkeihin köyhäin puutarhoja ja Berliiniin Punaisen Ristin puutarhoja, työväenliike perusti työläispuutarhoja ja rautateiden omistamille ylimääräisille alueille "rautatiepuutarhoja". Kaikkia näitä puutarhatyyppejä voi edelleen havaita kun matkustaa Saksan alueella. Muutaman mökin rykelmiin saattaa törmätä mitä yllättävimmissä paikoissa, esim. rautateiden risteykseen jäävässä hukka-alassa.

Toinen tarkastelulinja saksalaisen siirtolapuutarhan synnyssä on se, jolla nimellä siirtolapuutarhat yhä yleisesti tunnetaan Saksassa, nimittäin Schrebergarten. Se juontaa juurensa Leipzigilaiseen lääkäriin ja "naturopaattiin" Moritz Schreberiin. Schreber ei kuitenkaan ole siirtolapuutarha-aatteen isä, kuten hyvin yleisesti Saksassakin ajatellaan, hän on oikeastaan vain antanut nimensä käyttöön. Hänen kollegansa Ernst Hauschild oli aloitteentekijä ensimmäisen Schreberyhdistyksen perustamisessa. Se oli oikeastaan kouluyhdistys, jota ei kuitenkaan haluttu nimetä koulu- tai kasvatusseuraksi vaan nimi päätettiin antaa kuolleen Schreberin kunniaksi hänen mukaansa. Vuonna 1865 juhlittiin ensimmäisen Schreberpuistokentän avajaisia: leikkipaikka, jossa tehtaantyöntekijöiden lapset pääsivät urheilemaan ja leikkimään. Schreberkentällä ei vielä ollut mitään tekemistä puutarhan kanssa. Vasta myöhemmin opettaja nimeltään Heinrich Gesell perusti paikalle lapsille tarkoitetun puutarhan. Puutarhat kehittyivät nopeasti vanhempien ja koko perheiden "pakopaikoiksi". Lasten kentistä kehittyi perhekenttiä, jotka myöhemmin palstoitettuina ja aidattuina nimettiin Schreberpuutarhoiksi, jotka siirtyivät vanhempien hallintaan ja vuonna 1869, kun palstoja oli jo sata syntyi ensimmäinen yhdistys sääntöineen. Varastoja puutarhavälineille, pikkumökkejä ja aitoja rakenneltiin ja vuonna 1891 oli Lepzigiin syntynyt jo 14 uutta vastaavaa Schreberyhdistystä. Historiallinen, ensimmäinen Pienpuutarha-alue Dr. Schreber" on nykyään suojeltu ja siellä sijaitsee vuodesta 1996 alkaen Saksan pienpuutarhamuseo.

Puutarhapalsta-alueita perustettiin toisen maailmansodan jälkeen moniin Euroopan maihin tarkoituksena lieventää ruokapulaa ja parantaa ravitsemustilannetta. Ankaran asuntopulan vuoksi puutarhamökkejä laajennettiin ja paranneltiin luvattomasti monin paikoin Saksassa. Kaupunkien hallinnot kuitenkin, tilanteesta johtuen, sietivät tätä ja useimmiten myönsivät asukkaille elinikäisen asumisoikeuden. Tämä näkyy Saksan siirtolapuutarhoissa vielä tänäänkin: keskellä pikkumökkejä saattas seistä pieni "omakotitalo".Itävallan Wienissä on noin 30 000 pienpuutarhapalstaa. Näistä yli puolet on kaupungin maalla. Pienpuutarhoja käytetään yhä enemmän vakituisina asuntoina. Niiden suosio perustuu "vihreään" ja rauhalliseen sijaintiin. Pitkäaikaisen sosiaalidemokraatisen koalition jouduttua väistymään kaupungin johdosta 2000-luvun alussa sallittiin 50 neliön ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun puutarhamökin rakentaminen. Kolme neljännestä palstan pinta-alasta täytyy kuitenkin säilyttää "vihreänä".
Kirjoituksessa käytetty lähteenä mm. saksankielistä Wikipediaa hakusanalla
Schrebergarten

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti