Uusi hajajätevesiasetus (ks. http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2003/20030542) on voimassa siten, että vuoteen 2014 mennessä sen määräykset tulisi kaikkien täyttää. Asetus koskee viemärilaitosten ulkopuolisia alueita. Vanhat siirtolapuutarhat ovat pääsääntöisesti tällaisia alueita. Ne on aikoinaan jätetty ilman viemäreitä, vaikka kunnallistekniikkaa onkin rakennettu, ainakin jossain vaiheessa, sähkö ja talousvesiverkoston verran. Ulkopuolelle jättämiselle on ollut perusteensa: jätevesien määrä on vähäinen, kun käymälöinä käytetään kuivakäymälöitä ja peseytyminen hoidetaan yhteisissä saunoissa tms. järjestelyillä niin, että mökeillä ei tarvita omia suihkuja.
Nyt niitä suihkuja ja saunoja kuitenkin on. Melkein joka mökillä. Asetus ei kuitenkaan millään muotoa kiellä niitä, eikä muutenkaan puutu siihen, mitä siirtolapuutarhoissa saa tehdä ja mitä ei. On aivan mahdollista toimia asetuksen mukaan myös vuoden 2014 jälkeen, vaikka viemäriverkkoa ei ole. Miten? No, rakentamalla asianmukainen käsittely harmaille jätevesille. Yleensä määrät ovat niin pieniä, että tarvittavan imeytyskentän (http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=9725) tai suodatuskentän rakentaminen on varsin yksinkertaista. Imeytyskentästä jätevesi imeytyy hitaasti maaperään, puhdistuu kentän sisältämän soran mikrobien toiminnan seurauksena ja valuessaan maaperässä edelleen pohjavedeksi. Suodatuskentän voi rakentaa vain sellaiselle tontille, jolla on, tai jonka ohi virtaa oja tai puro, johon suodattunut jätevesi voidaan johtaa.
Pakilassa meillä on savimaa, joten pitää käyttää suodatinkangasta: imeytysojaston sisimpänä on kaksinkertainen, tai muuten luttaantumaton, salaojaputki (suurireikäinen), sitten pestyä salaojasepeliä ja uloimpana suodatinkangas, joka on tarkoitettu maa-ainesten erotteluun maarakentamisessa. Kankaan avulla savi ei pääse tunkeutumaan sepelin sekaan, eikä salaojaputki mene pitkäaikaisessakaan käytössä tukkoon. Näillä ohjeilla on helppo noudattaa hajavesiasetuksen määräyksiä, eikä kallista kunnallistekniikkaa tarvita. Jos käyttää mökillään vain tiskivettä tms. pieniä määriä (ei suihkua!) niin ei tarvitse tehdä mitään. Jos haluaa 2014 jälkeen edelleen laillisesti käyttää suihkuaan on otettava lapio tai kaivinkone ja hieman maarakennettava. Tai jos on jo rakennettu voi kutsua kaupungin ympäristötaoimen tarkastajan tekemään tarkastuksen onko käsittelykenttä riittävä uuden asetuksen mukaisesti. Koska vesimäärät ovat pieniä, ei tässä useimmiten ole mitään ongelmia. Kompostoimalla käymäläjätteet ja käsittelemällä harmaat jätevedet omalla tontilla toimimme ekologisesti kestävämmin kuin viemärilaitoksen piirissä olevat. Tätä kannattaa tavoitella.
Harmaiden vesien käsittely tuli ratkaistuksi edellä olevilla ohjeilla. Entä se käymäläpuoli? Hajajätevesiasetuksen Helsingin kaupungin tulkinnan mukaan ei virtsavesiä saa laskea harmaiden vesien joukkoon. Jos ne erotellaan käymälässä, ne on kerättävä talteen ja käytetttävä kompostissa tai laimentamalla lannoitteena kukkapenkissä.
Tästä määräyksestä tuli minulle ongelma: Olin vuonna 1999 asentanut mökilleni NATURUM (http://www.naturum.fi/) käymälän, joka erottelee virtsan muusta tavarasta. Laite toimi erinomaisesti, sen käyttö oli helppoa ja miellyttävää eikä hajuhaittoja ollut koskaan. Ainoa miinuspuoli olivat lantasääsket, joita jouduin torjumaan BT-valmisteella (Bacillus thuringiensis var. israelensis). Kun sitten vuosi sitten päätin ryhtyä etuajassa noudattamaan EU:n aikaansaamaa hajajätevesiasetusta, tuli siis virtsan keräilystä ongelma: säiliöön mahtui kovin vähän nestettä, koska en saanut sitä lattian alle, tyhjennysväli oli lyhyt ja säiliön käsittely epämiellyttävää. Tämän vuoksi päätin vaihtaa istuimen ruotsalaiseen MULLTOAan (http://www.sunwind.fi/?q=node/57).
Tämä on laite, joka ei erottele virtsaa, vaan haihdduttaa sen makkilannan seasta tuuletusputken kautta ulos. Tai siis näin laitteeen myyjät ja esitteet antavat ymmärtää.
Käytännössä asia on hieman monimutkaisempi: laite haihduttaa oikein ja tehokkaasti vain, jos tuuletusputki on mitoitukseltaan ja asennukseltaan juuri sellainen kuin valmistaja ilmoittaa tarvittavan: 45 millin putki ja korkeintaan kaksi mutkaa, jotka ovat korkeintaan 45 astetta.
No, minulla oli Naturmin jäljiltä 75 millinen putki, mutta mutkia oli huomattavasti enemmän. Kosteus kyllä haihtuu, mutta vain putkeen ylös asentamani lisätuulettimen (3 watin laitetuuletin Biltemasta) ansiosta. Jos otan sen pois päältä, virtsa tulvii yli. Laitteen toimintaperiaattena on, että alimpana oleva lämmityselementti (350 w) lämmittää makkilantaa ja virtsaa ja laitteen tuuletin pyörittää ilmaa sen sisällä ja ohjaa osan ilmasta poistoputkeen. Näin virtsa haihtuu ja lanta kompostoituu.
Paitsi, että haihtuminen on epävarmaa ja jää välillä tapahtumatta, esim laitteen tyhjennettävän alaosan täyttyessä. Tämä tapahtuu noin kerran viikossa siksi, että makkilanta ei liian kosteana ja virtsapitoisena ala kompostoitua vaan leviää taikinamaisena, ammoniakin katkuisena massana alaosaan ja estää haihtumisen. Naturumissa kompostoituminen oli parhaimmillaan niin nopeaa, ettei laitetta tarvinnut viikkokausiin tyhjentää ja huonoimmillaankin oli kompostoituminen Naturumissa kuitenkin selvästi käynnissä. Mutta ei tässä MullToassa, ei. Massa alkaa kompostoitua vasta kompostiin sekoitettuna.
Lukija ymmärtänee tämän perusteella miksi olen pettynyt: virtsasäiliön sijasta kanniskelen kerran viikossa hirveän pahanhajuista, vaikeasti käsiteltävää makkilantasäiliötä, jossa on vetelää paskaa ja virtsan ja sonnan sekaista kuraa tai välillä rapean kuivaa makkilantaa, jonka irtisaaminen ja peseminen kompostiin on todella epämiellyttävää. Olen siis vaihtanut huonompaan ja vielä köyhtynyt 1 700 €uroa!
Summa summarum: en suosittele MullToaa kenelläkään. Sen tuotekehittely on vielä pahasti kesken!
torstai 10. syyskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei helveta... Ihan totta? Kerrotko nyt kesäkäytöstä yhdellä hengellä, vai mitkä ovat käyttöolosuhteet? Olen tästä haaveillut mökilleni, jossa asun yksin nykyisin ympäri vuoden. Ajattelin sitä pienintä mallia (Mulltoa 10), jossa käsin veivattava rumpu. Eikö siihen paskan päälle aina tule sitä seosainetta? Ja eikö se edesauta kompostoitumista ja hajuhaitan estämistä, vastaavasti kuin huussissa? Onpa todella ikävä kuulla tällaista. Varsinkin kun maahantuoja ylistää tätä maasta taivaaseen ja hintakin on kova.
VastaaPoistaOletko kuullut kokemuksia Sun-Marin vastaavista, tosin osin vielä kalliimmista laitteista? Vai mikähän olisi hyvä vaihtoehto, jos niitä on?
Hei
VastaaPoistaNimeni on Erkka Kulmala ja toimin MullToa-käymälöitä maahantuovan yrityksen myyntipäällikkönä. Erittäin ikävää, ettei tuote ole toiminut toivotulla tavalla. Kyseisellä vessalla on Ruotsissa myönnetty Joutsenmerkki ja tästä johtuen tuote on testattu valvotuissa oloissa.
Tässä linkit kahden riippumattoman tahon testiin, jossa laite todetaan toimivan luvatusti:
http://www.bioletcanada.com/Rapport%2070-04v2%20Engelska.pdf
http://www.mulltoa.se/pdf/miljo.pdf
Mielestäni on kohtuullista, että laite tarvitsee asentaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tämä pätee kaikkiin teknisiin tuotteisiin. Ongelmatapauksissa syyksi on ilmennyt joko vääränlainen asennus tai valmistusvika. Olen kuitenkin saanut asiakkailta paljon hyvää palautetta MullToa-käymälöihin liittyen. Kun saamme hyvää palautetta, välitämme sen myös eteenpäin asiakkaillemme. Emme keksi käyttökokemuksia ja ominaisuuksia itse.
Laitteen normaali tyhjennysväli on 8 viikkoa ja lopputuotteen pitäisi puolikompostoitunutta. Eivät alan huiput Kopli Oy Tampereella ja Pikku Vihreä Turussa myisi kyseistä tuotetta, jos ei toimisi.
Toivon teidän jättävän yhteystietonne sähköpostilla osoitteeseen huolto(at)sunwind.fi, niin olemme yhteydessä. Laitetaan homma kuntoon!
Saa kyllä ihme tampio olla että sen jälkeen kun on asentanu ite päin persettä, itkee netissä kun laite ei toimi oikein. Mulltoa 45 löytyy mökiltä, rakennusalan ammattilainen asentanut, mulltoan ohjeilla ja omilla tuuletus putkilla. Kuivuu nimittäin todella tehokkaasti, joutuu välillä lisäämään vettä ettei kompostointi pysähdy.
VastaaPoistaOn kyllä pokkaa kaverilla :D
VastaaPoistaAsentaa päin persettä ja itkee siitä julkisesti netissä
Varsinainen tampio :D
Anomyyminä voi kirjoitella mitä tahansa!
VastaaPoista