perjantai 18. lokakuuta 2019

Syksy saa

Nyt saa syksy tulla. Viikko sitten käytiin jokasyksyisellä paskareissulla Vermossa. Siellä sonta oli huolestuttavan vähissä, Joku innokas työntekijä oli kärrännyt etukuormaajalla tavallisesti suurena kasana katoksen alla olevan kasan jonnekin muualle. Piti ottaa tuoreesta päästä, eikä vanhimmasta kuten tavallisesti. Katos oli niin tyhjä ettei uskallettu ajaa toisesta päästä peräkärryä sinne. Pelättiin ettei saataisi sitä täytenä enää jyrkkää luiskaa ylös. Onnistui se näinkin. Ilmaista tavaraa neljä peräkärryllistä. Hintana vain lapioinnista muutamaksi päiväksi kipeytynyt selkä. Sekn vaiva on jo hellittämässä - onneksi, KOPKOP.
Käytiin keskiviikkona Pakilan ukkoporukalla Jätkäsaaren Uudessa Saunassa. Oli ihan kiva, se saunakin. Porukkahan on parasta saunaseuraa ikinä. Seuraavaksi mennään ensi kuussa Hermanniin. Henna kanssa me saunotaan joka päivä, mutta voi sen yhtenä päivänä vaihtaa Pakilan porukan kanssa saunontaan. Saa siinä pieksää suutaan sen edestä.
Puutarhakin alkaa olla valmis talven tuloon. Perunat on nostettu, viinimarjat leikattu, kasvimaata kitketty loput kasvikset ja nostettu lavakehät kuivumaan tolulla pestyyn kasvihuoneeseen. Perennan varsia on leikattu ja haketettu kompostiin. Kesäkalusteet ja muurinpohjapannu nostettu talvivarastoon. Vadelman vanhat versot leikattu ja langat kiristetty. Mansikkamaa käännetty ja vanhat taimet hävitetty kompostiin. Vielä pitäisi ajaa ruoho ja kuivat lehdet leikkurilla ja sitoa uudet vadelmanversot. Sitten voisikin mennä talviunille ja herätä huhtikuussa kevättöihin.
Lystikukkulalla on aamuisin melkoinen konsertti. Muuttavia rastasparvia on latvat täynnä. Myös käpylintuja on liikkeellä isoja parvia. Närhet ärhentelevät keskenään ja palokärki huutelee aamuisin. Vihervarpuset ja viherpeipot ja tiklit ovat myös parveutuneet ja niitä kuulee ja näkee melkein koko ajan. Myös kotikanahaukkamme on vielä paikalla ja kunnostelee pesiään jo ensi vuotta varten. Suuria, valtavia valkoposkihanhiparvia kulkee vieläkin Haltialan peltojen ja rannikon saarten väliä päivittäin. Petolintumuuttoa näkyy, jos ehtii tähyillä taivaalle. Piekanoja, hiirihaukkoja, varpushaukkoja ainakin. Vuodenaika muuttuu ja eläinmaailma liikehtii.

Käpysato nón tänä vuonna runsas

Tiklit liikkuvat alueella.

Kanahaukkamme on vielä täällä.

Muutolla oleva hiirihaukka kaartelee Kielomäen päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti